Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi trošak

Telekomi dižu cijene 10% zbog Vladina nameta

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
22.05.2014.
u 11:08

Više cijene korisnici bi mogli osjetiti već na računima za lipanj

HT, Vipnet i Tele2 Vladin harač, koji bi prema najavama mogao biti donesen već u petak, potpuno će preliti na svoje korisnike. To znači da će 350 milijuna kuna koje Vlada planira skupiti od telekoma za krpanje rupa u proračunu platiti korisnici. Ostane li Vlada pri svome, računi će za pozive mobitelom biti veći oko 10 posto, i to možda već za lipanj, doznajemo. Podsjetimo, Vlada, koja je već jednom donijela pa ukinula krizne trošarine telekomima, vratila ih je ne bi li namaknula dodatne prihode, u novom obliku. Ovaj put uvećali su naknade za korištenje frekvencija i time mobilnim operatorima u praksi izmijenili koncesijske ugovore.

Novi cjenici spremni

U HT-u je plan spreman. Novi cjenik, koji najprije mora odobriti regulator HAKOM, već postoji. Kako tvrde pouzdani izvori, računica je jednostavna i transparentna. Pretplatnicima će uime harača naplatiti dodatnih 8 kuna (bez PDV-a). Dakle, na računu će postojati nova stavka naknade koja će tu vjerojatno postojati dok god Vlada bude inzistirala na nametu. Svi prepaid korisnici, dakle oni koji koriste bonove, platit će 10 posto više za bon. Primjerice, bon od 50 kuna stajat će 55 kuna.

Službeno u HT-u ne žele još izlaziti s konkretnim cijenama. Još se nadaju da bi Vlada mogla odustati od najavljenog nameta. “To je snažan udar ne samo na naše poslovanje već i na telekomunikacijski sektor u cjelini”, ističu u priopćenju. “Kako bi se umanjili negativni učinci ovako znatno povećanog troška, a očuvala održivost poslovanja, radna mjesta i ulaganja u razvoj, Hrvatski telekom nema druge mogućnosti nego da takvo povećanje naknada uključi u cijene mobilnih usluga”, obrazlažu u HT-u.

Tele2 Hrvatska vjerojatno je u najgoroj poziciji među tri operatora ‘odabrana’ za spas proračuna jer još nisu ni profitabilni. Kako je do sada izjavljivala njihova čelnica Malin Holmberg, oni su jedina isključivo mobilna kompanija pa je njihov obol najveći. Nadaju se, neslužbeno doznajemo, da bi im Europa mogla pomoći i spriječiti uvođenje nameta. A poskupljenje koje bi potpuno eliminiralo namet moralo bi biti između 10 i 15 posto.

U EU traže spas

U Vipnetu također ne kriju da nemaju prostora za amortizaciju novoga udara. Ako novi Vladini nameti ipak budu uvedeni, kažu, pokrenut će proces kaskadiranja tih nameta na krajnjeg korisnika na transparentan način. Iskazali su najveću vjeru u moć argumenata koji bi trebali spriječiti Vladu da uvede namet. Dokazali su, kažu, u javnoj raspravi da telekom-industrija u ovom trenutku ne može podnijeti nove namete. Prođu li nameti, Hrvatska će imati uvjerljivo i neusporedivo najskuplje naknade za uporabu radiofrekvencijskog spektra u EU, koje su u suprotnosti s europskim, međunarodnim i nacionalnim izvorima prava, ZEK-om, Direktivama EU te Ustavom RH. Suprotni su i sudskoj praksi Europskog suda pravde te nemaju nikakvo uporište u povećanju gospodarske vrijednosti spektra. Predložena mjera potaknut će povećavanje postojećeg digitalnog jaza, dodatno pogoršanje gospodarskih trendova i poduzetničke klime te dugoročno donijeti štetu domaćem gospodarstvu, obrazlažu u Vipnetu.

>> Mobilni nameti na štetu građana, investicija i ugleda

Ključne riječi

Komentara 14

MA
madmax17
11:16 22.05.2014.

Stoka, ni jedne kune se ne žele odreći.

PK
puši kurac
11:53 22.05.2014.

ma ovo ne vjerujem! znači vladi fali para i to će uzet građanima? hmm, koja novost, ovo se još nije desilo!

TP
Tihomir Prdež
12:35 22.05.2014.

Naravno da će tako biti, jednako kao što povećanje PDVa završi na konačnom potrošaču, bez obzira što Kumrovečka škola misli da ne bi trebalo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije