Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
postupak pregovora

Stjuardese Croatia Airlinesa pristaju na smanjenje plaće

'12.04.2012., Zagreb - Predstavljanje noviteta za ljetnu sezonu Croatia Airlinesa.  Photo: Daniel Kasap/PIXSELL'
'Daniel Kasap/PIXSELL'
18.04.2013.
u 12:27

Ako Uprava ne želi prihvatiti ponuđeno smanjenje plaća kabinskog osoblja, Sindikat će, kažu, biti prisiljen pristupiti organizaciji obrambenih akcija.

Nakon mjesec dana pregovora i neuspjelog postupka mirenja s upravom Croatia Airlinesa, članovi Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova na izvanrednoj skupštini jednoglasno su izglasovali da pristaju na smanjenje plaće kroz smanjenje vrijednosti boda te da odustaju od svih materijalnih zahtjeva iznesenih u postupku pregovora. 

Croatia Airlines trebao bi proći kroz postupak restrukturiranja, čemu SKOZ želi doprinijeti uštedama koje su potrebne, ali smatra da se uštede trebaju postizati pravedno i linearno, što je moguće jedino kroz smanjenje vrijednosti boda, zaključak je SKOZ-a. – U tijeku pregovora Uprava je većinu ušteda odlučila provesti na pravima kabinskog i letačkog osoblja, koje čini samo 30% radnika, rezanjem plaća i primanja više od 40%. Na taj način Uprava želi zadržati veći broj radnika za koje je utvrđeno da su višak i izbjeći smanjenje plaća rukovodećeg kadra, koje prije restrukturiranja čini 10% kompanije, a nakon otpuštanja brojka će se približiti 20% – kažu u sindikatu koji okuplja stjuardese i stjuarde. 

Kako su u proteklih nekoliko tjedana i mjeseci plaće nekih rukovodećih kadrova rasle i do 30%, tvrde, kao i sam broj rukovodećeg kadra koji je povećan u reorganizaciji provedenoj nakon uvida u kompaniju od konzultanata iz BDO-a, a po kojoj se trebalo zaključiti gdje su viškovi radnika; posade ne mogu prihvatiti da se osnovna djelatnost jedina uništava. Ako Uprava ne želi prihvatiti ponuđeno smanjenje plaća kabinskog osoblja, Sindikat će, kažu, biti prisiljen pristupiti organizaciji obrambenih akcija.

>>Dosta im je! Piloti Croatia Airlinesa idu u štrajk

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije