Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ugostitelji koji su preživjeli zabranu pušenja sada slave povratak

Sreća da se pušenje vratilo jer bih inače dobio otkaz

Pušenje
Anto Magzan
11.10.2009.
u 20:00

Oduševljenje ugostitelja zbog prepunih kafića teško je opisati, sviđalo im se pušenje ili ne – zarada je na prvome mjestu.

Konobari brojnih kafića u trgovačkim centrima proteklog vikenda nisu imali vremena ni za kratak razgovor. Trebalo je ipak skuhati sve te kave, zapamtiti brojne narudžbe i promijeniti pepeljare. Jer, pušenje se na (ne)sreću vratilo i u trgovačke centre. No, nakon više od pet mjeseci pomanjkanja posla, gužva i strka nije im ni u jednom trenutku mogla skinuti osmijehe s lica, jer napokon opet rade punom parom.

Miris duhanskog dima

– Od petka kad je dopušteno pušenje imamo 70 posto veći promet. Trebao sam čak dobiti otkaz, ali na svu sreću pušenje se vratilo. Ako ovako ostane, morat ćemo tražiti još konobara – objasnio je Marko Sambolek iz kafića Soul caffe u City Center One.

Miris duhanskoga dima opet ispunjava hodnike tog trgovačkog centra iako su znakovi zabrane pušenja i dalje tamo, a ponovo se traži mjesto više za stolom s pepeljarom.

Oduševljenje ugostitelja zbog prepunih kafića teško je opisati, sviđalo im se pušenje ili ne – zarada je na prvome mjestu. No, mnogi od njih nisu uspjeli dočekati povratak pušenja te su neki kafići u City Center One i King Crossu (koji nemaju nikakve terase) stavili ključ u bravu jer im se više nije isplatilo raditi.

Svaki trgovački centar vodi se svojom politikom, pa tako u Upravi City Center One kažu da još nisu donijeli konačnu odluku o pušenju u prostoru centra. Zbog nejasnog zakona moraju se savjetovati s odvjetnicima, a ugostitelji u tom centru pušenje dopuštaju na vlastitu odgovornost.

U centru Avenue Mall smije se pušiti u prostorima kafića, ali ne i na hodnicima gdje su postavljeni stolovi za nepušače, a tako je bilo i prije zabrane pušenja.

– Već u petak nam je promet jako skočio. Trgovački centar ipak je centar kupovanja i zabave. Mi radimo do 3 sata ujutro i gosti se ovdje dolaze zabavljati, a 90 posto njih su pušači. Iako smo preko ljeta imali terasu, nije nam previše pomogla. Ona je bila samo nužno zlo, jer kada kavu nosite s trećeg kata van, ona više ništa i ne valja – kažu u kafiću Escobar u Avenue Mallu.

I drugi se ugostitelji slažu da je promjena u ova tri dana nevjerojatna, posla je dvostruko više.

Na vlastitu odgovornost?

– Ne znam što da vam kažem, svi su stavili pepeljare na stolove, pa smo i mi, ali goste upozoravamo da puše na vlastitu odgovornost – kažu u kafiću Crveni grejp koji se nalazi u City Center One. I mnogi drugi u trgovačkim centrima imaju korist od povratka pušenja.

– Imamo puno više posla u kafiću, ali i u frizerskom salonu je gužva cijeli dan – kažu u kafiću Caffe de Paris, do kojeg se nalazi frizerski salon Trilab.

U ugostiteljskim će se objektima pušiti do 9. travnja sljedeće godine, jer toliko traje zakonom određeno prijelazno razdoblje u kojem je dopušteno pušenje. Tada će ugostitelji vidjeti što i kako dalje, najvažnije je da prezime.

– Od petka nam je promet puno veći, bar za 30 posto. Mislim da ćemo se ipak morati prilagoditi i nekako zatvoriti kafić vratima kako dim ne bi izlazio na hodnik u centar – kažu u kafiću Matropolitan.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar marsicoz
marsicoz
15:11 13.10.2009.

dragi moji hrvati ako helite ući u EU morat ćete zabraniti pušenje u svim javnim prostorima, a ako to ne želite onda ćete im popušiti, zašto ne uzeti novac za liječenje ovisnika i oboljelih od krčmara, na šalicu kave marža im je 800%

BA
baća45
20:10 11.10.2009.

Svaka zabrana ima kontra efekat, pa je tako, pokazalo se, i sa zabranom pušenja. Ministarstvo zdravstva i obrazovanja moraju bolje osmisliti preventivne programe edukacije o štetnosti pušenja i besplatne programe odvikavanja od pušenja kako bi se smanjio broj pušača ii kako bi nam nacija bila zdravija. Neka taj novac uzmu od poreza na duhanske proizvode, tj, od onih koje trebaju preodgojiti radi njihove dobrobiti.

NI
Nik
20:25 11.10.2009.

Uh, što su seksi ove dvije na slici sa čikom u ruci, a iz usta smrdi gore nego kanalizacija :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije