Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Privatizacije

Sindikalisti ne žele DIV u škveru iako je riječ o stabilnoj tvrtki

'brodosplit1_PXL_unu_100319'
''
22.07.2010.
u 11:30

Radnici smatraju kako je mnogo bolje da uprave s konzultantima naprave održive planove restrukturiranja, a Vlada je navodno nezadovoljna ovakvom odlukom

Tri sindikata koja djeluju u Brodosplitu (SMH, Nezavisni sindikat Brodosplita i Radnički sindikat Brodosplita) zajednički su zaključila kako plan restrukturiranja koji im je ponudio DIV ne jamči dugoročnu održivost Brodosplita, rekao nam je Joško Franić, povjerenik SMH u Brodosplitu. Kako doznajemo, DIV-u su se, uza sindikaliste, protivili i predstavnici Hrvatskoga fonda za privatizaciju, Jadranbroda i direktor Brodosplita, a za DIV su bili predstavnici ministarstva gospodarstva i financija.

– Europa traži planove restrukturiranja koji moraju jamčiti upravo dugoročnu održivost. U protivnom, škverovi idu u stečaj – ističe Franić. Sindikalisti smatraju kako DIV nije izravno u brodograđevnoj branši i ne prepoznaje je previše.

– Ponuda DIV-a nije primjerena, u odnosu prema Brodosplitu to je relativno mala tvrtka – objašnjava Joško Franić. Smatraju kako je mnogo bolje da uprave s konzultantima naprave održive planove restrukturiranja.

– To naše mišljenje ne obvezuje Vladu, ona može donijeti i odluku da "progura" DIV – kaže Franić.

Povjerenstvo za privatizaciju brodogradilišta i dalje sve prati, a sindikalisti očekuju što će kazati Vlada. Inzistirat će na žurnu sastanku s premijerkom Kosor, a doznali su i da će se u petak održati hitna sjednica Vlade. Franić upozorava da je potrebno žurno ugovoriti nove narudžbe i tvrdi da mu je nejasno zašto je u ovoj teškoj krizi odbijen relativno dobar posao, ponuda norveških fondova za gradnju 20 plovila u četiri velika hrvatska brodogradilišta.

– Ako se žurno ne sklope novi ugovori, eskalirat će nezadovoljstvo brodograditelja – poručio je Franić.

Vlasnik DIV grupacije Tomislav Debeljak iz medija je doznao da ponuda njegove tvrtke nije zadovoljila sindikaliste.

– Najsretniji bih kao građanin Hrvatske bio da to sama država kao vlasnik može riješiti, no kako imamo iskustva u dvije privatizacije, i to ondje gdje su tvrtke bile i veći gubitaši od škvera te smo ih dignuli do razine Zlatne kune, povećali broj zaposlenih i uzdigli nekoliko puta, bez kvalitetne privatizacije škvera problem se neće moći pozitivno riješiti. Nadam se da će budućnost splitskoga škvera biti pozitivna sa nama ili bez nas, a mi ćemo od srca pomoći ako budemo mogli – zaključio je.

DIV ne odustaje

Sigurni smo u uspjeh svog plana restrukturiranja i kao odgovorna grupacija znamo što smo mi i što naša ponuda donosi škveru, pa nismo odustali od svoje ponude. Nadamo se potpunu razumijevanju i nas i naše ponude svih partnera u budućem poslovanju škvera, a koliko budemo mogli, pokušat ćemo pomoći u rješavanju problema Brodosplita, kazao je Debeljak.

Komentara 13

PO
power123
20:37 22.07.2010.

Hrvatska su brodogradilišta nekoć bila među najboljima na svijetu. Zašto to više ne bi mogla biti? \"Uljanik\" i dan-danas dobro posluje - zašto to i ostala brodogradilišta ne bi mogla?Zašto to više ne bi mogla biti? \"Uljanik\" i dan-danas dobro posluje - zašto to i ostala brodogradilišta ne bi mogla?

FE
Felicijen
22:04 22.07.2010.

Kad je u more porinut zadnji brod u našim brodogradilištima na kojem se zaradilo?

AU
autoritet
11:46 22.07.2010.

Pa što se njih ima pitati - desetljećima proizvode brodove a nisu naučili proizvesti jedan jedini koji mogu prodati a da ZARADE, a sad kao je relevantno što oni misle! Tko to mene i druge porezne obveznike pita želim i i dalje plaćati ta *ebena brodogradilišta!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije