Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Šef HOO-a se upušta u biznis s IT-tvrtkama i nekretninama

U hrvatskom fondu su i ljudi iz UAE-a, partner je turska tvrtka
21. prosinca 2016. u 18:01 4 komentara 801 prikaza
15.03.2014., Zagreb - Zlatko Matesa uzivao je na spici s prijateljima. Photo: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Nakon Borislava Škegre i Ivice Mudrinića, i bivši premijer te aktualni predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša se zainteresirao za startupe. Postao je član društva za upravljanje kapitalom GroundStone Capital u Zagrebu, koje je u utorak zaključilo suradnju sa slovenskim pandanom Elements Capital Partnersom, te najavilo da će ulagati u startupe, telekomunikacije, medije i IT tvrtke. No, po prvom interesu, čini se, veliki naglasak bit će zapravo na nekretninama i turizmu.

GroundStone Capital, doznajemo, želi napraviti greenfield investiciju u Splitu. Usto mu se plan uključiti u utrku za revitalizaciju turističkih kapaciteta Baškog Polja kod Makarske.

Mikela Ristoski Paraolimpijske igre Zlatnoj Mikeli Ristoski čestitali Zlatko Mateša i Milan Bandić Zlatko Mateša PREDSJEDNIK HOO-A Zlatko Mateša imenovan za člana Temeljnog odbora WADA-e

Riječ je o društvu Club Adriatic koje godišnje ostvari 330 tisuća noćenja i u dugotrajnoj je predstečajnoj nagodbi. Ima hotele Alem, Hrvatska, Komodor i Club Vala te kampove Uvala Slana, Baško Polje i Perna.

Zlatko Mateša za Poslovni dnevnik izjavio je da ga je za GroundStone Capital zainteresiralo to što vidi veliki potencijal u hrvatskom gospodarstvu i neiskorištenoj imovini. Ističe da upravo novi investitori mogu značajno potaknuti gospodarstvo.

– Pogledajte Klub Adriatic ili mnoštvo IT startupova, s malim iskorakom se može jako puno napraviti. Sve se to moglo već davno potaknuti jeftinijim kreditima, državnim fondovima koji bi na fleksibilan način ulazili i izlazili iz investicija, ali na žalost jedno su želje a drugo realnost, kaže Mateša.

Prema podacima u Sudskom registru tvrtka GroundStone Capital osnovana je lani, a njen osnivač je Zoran Ćurković, osnivač i prvi direktor H1 telekoma, fiksnog operatera za čije se preuzimanje trenutačno bori Optima telekom, tvrtka u grupi Hrvatski telekom, te Vipnet. GroundStone navodi da upravlja imovinom vrijednom 25 milijuna eura, većinom udjelima u tvrtkama iz turističkog, nekretninskog, IT i telekom tržišta.

– Poduzetnik se nauči i na uspjehe i neuspjehe, ali ne odustaje. Uvijek radi nove stvari. Hrvatska ima mnogo potencijala. Okupio sam ljude s mnogo iskustva, spojio ih s vanjskim kapitalom i cilj mi je ovdje dovesti ono što nedostaje, a to su investicije, realni projekti koji bi doveli do rasta, kaže Ćurković.

Mateša dodaje da su uz to okupili snažne investitore iz srednje Europe i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Pojašnjava da imaju mnogo projekata i poznaju okruženje.

– To je jamstvo da neće lako odustati od projekta kada naiđu na prvo prepreku, kaže Mateša.

U GroundStoneu su i bivši potpredsjednik Svjetske banke za Europu, Brazilac Carlos A. Primo Braga te direktor Eshara Capitala iz Abu Dhabija, Mohammed Al Fahim. Iza Elements Capital Partnersa s kojima je hrvatski GroundStone sklopio partnerstvo, ponajviše je turski kapital.

– Hrvatska je važan čimbenik političke i ekonomske stabilnosti jugoistočne Europe, s velikim brojem agilnih, inovativnih i kvalitetno vođenih tvrtki koje imaju potencijal preobraziti gospodarstvo. Često, jedino što im nedostaje je financijska podrška da bi se dostigao puni potencijal, kaže Ugur Yildirim, jedan od osnivača Elements Capitala.

>> Mateša predsjednik HOO-a do 2020. godine

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
 • Avatar Bekrija
  Bekrija:

  Parazit i grobar hrvatskog sporta!

 • Korisniche:

  Koliko veze ima suker sa kosarkaskim savezom i postenjem toliko ovaj suspektni isprani starac matesa sa sportom i moralom! I to su mi neke vijesti? Ako nas hocete ubiti u pojam radije pisite o Severini nismo dugo o njoj nista culi fali nam

 • Avatar cartman82
  cartman82:

  Opustosio je HOO zajedno sa Čopom a sada se ide zekati sa startupovima. ma vrhunski. mozda se sada nedje koja lipa za veslace. hrvace. atleticare... ili ne