Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Sea Star festival donio Hrvatskoj ukupno 164 milijuna kuna izravne ekonomske koristi

Istraživanje zaključuje i da posjetitelj Sea Star festivala troši oko 35% više od prosjeka turista na istoj destinaciji, i to u prosjeku 2200 kuna, dok strani posjetitelji u prosjeku troše i do 3000 kuna tijekom ovog festivalskog vikenda.
09. prosinca 2019. u 14:24 0 komentara 74 prikaza
Foto: Sea Star
Pogledajte galeriju 1/4

Sea Star festival u Umagu donio je 164 milijuna kuna izravne koristi hrvatskoj ekonomiji u samo protekle tri godine, pokazalo je istraživanje konzultantske kuće Hotelis, specijalizirane za turizam i hotelijerstvo, napravljene za potrebe Turističke zajednice grada Umaga.

konkurencija izvana U Bolu na Braču zaustavljaju apartmanizaciju jer su preplavljeni iznajmljivačima iz Zagreba, Virovitice...

Kako se navodi u priopćenju, u istom periodu, ukupna vrijednost promocije festivala u organizaciji višestruko nagrađivanog EXIT tima, iznosi gotovo 100 milijuna kuna, fokusiranih velikim dijelom na brendiranje destinacije Umag, Istre i hrvatskog primorja. Iako analiza navodi da bi osim direktne, indirektna potrošnja uzrokovana Sea Starom mogla biti oko dodatnih 65 milijuna kuna, taj iznos ipak nije ubrojan, jer su za njegovo precizno izračunavanje potrebna dodatna istraživanja. 

 | Autor : Sea Star Foto: Sea Star

U sveobuhvatnu analizu, osim Sea Star festivala, uključene su i glazbeno-sportske igre u Fažani, višednevni događaj kojim je EXIT tim u suradnji s engleskim partnerima u protekle dvije godine generirao oko 30.000 noćenja britanskih turista, i to u ranoj predsezoni u ožujku i travnju, kao i 23,8 milijuna kuna potrošnje lokalnoj ekonomiji! 

U analizi je primjećeno i kako, uprkos tome što je Hrvatska postala destinacija s velikim brojem festivala, Sea Star u svibnju je i dalje jedini veliki glazbeni festival u predsezoni, točnije izvan udarnih datuma kada je obala već puna turista. Tako su ovaj festival, kao i Exitov projekt u Fažani u ožujku i travnju, jedni od rijetkih pozitivnih primjera koji podržavaju planove hrvatskog turizma za
obogaćivanjem ponude van glavne sezone. A nakon što su festivali Outlook i Dimensions, osim novog termina usred sezone, za novu lokaciju odabrali Tisno kod Šibenika, kao jedini veliki muzički festival u Istri danas je ostao samo Sea Star.

Nebojša Stojčić POGREŠAN I FOKUS SAMO NA EU Hladni tuš za sve: Strane investicije neće izvući Hrvatsku!

Istraživanje zaključuje i da posjetitelj Sea Star festivala troši oko 35% više od prosjeka turista na istoj destinaciji, i to u prosjeku 2200 kuna, dok strani posjetitelji u prosjeku troše i do 3000 kuna tijekom ovog festivalskog vikenda. Imajući u vidu da za smještaj uglavnom biraju apartmane, njihova vanpansionska potrošnja čak je duplo veća u odnosu na prosjek, čime se dodatno uvećava
efekt na lokalnu ekonomiju. Temeljem podataka iz financijskih izvještaja, u tri godine Exitova hrvatska tvrtka EMC je generirala poreze od 8,2 milijuna kuna, dok festival angažira i veliki broj djelatnika različitih struka, te je ukupni broj osoba angažiranih uoči i tijekom održavanja festivala procijenjen na preko 400.

 | Autor : Sea Star Foto: Sea Star

U protekle tri godine ulazi Sea Star festivala zabilježili su više od 120.000 ulazaka posjetitelja od kojih je, prema rezultatima istraživanja oko 90% došlo u Umag isključivo zbog festivala. Od njih, čak 96% ispitanika je popravilo ili ostavilo isto mišljenje o Umagu, iz čega istraživanje zaključuje da festival ima vrlo pozitivan efekat na brendiranje destinacije, te da će se, u skladu s izveštajem Svjetske turističke organizacije pri Ujedinjenim narodima (UNWTO), veliki broj njih u zrelijim godinama vratiti na odmor s obitelji na destinacije koje su posjećivali u mladosti.

TURISTIČKA SEZONA 2019. Tončinić u Beču: Hrvatsku u jedanaest mjeseci posjetilo više od 1,4 milijuna Austrijanaca

Hotelisova analiza ističe i dodatno predviđanje UNWTO kako će glavni nositelj rasta globalnog turizma biti upravo mladi, te da će već u sljedećem desetljeću gotovo 370 milijuna mladih putnika činiti ukupnu potrošnju od preko 400 milijardi dolara.

A posjetitelji Sea Star festivala upravo su mladi; u prosjeku tipični posjetitelj ima 25,5 godina, dok je udio starijih od 35 oko 7%. U prosjeku je među posjetiteljima 58% zaposlenih, dok je udio visokoobrazovanih i studenata čak 68%. Motivacija za dolazak je u najvećem broju druženje kao socijalni aspekt festivala, muzički program kao kulturni, te na kraju i turistički kao prilika da se boravi na moru. Mnogi kao razlog navode lojalnost EXIT brendu, te povjerenju u organizaciju i kvaliteti događaja koji je službeno dio njegove velike, međunarodne festivalske porodice, navodi se u priopćenju Sea Star Festivala. 

Indira Levak
dodjela MAC nagrade
Srpski mediji raspisali se o Indiri: 'Pojavila se gotovo gola, sve oči su bile na njoj'
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.