Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Raskol među izvoznicima zbog tečajne politike

Bagini Hrvatski izvoznici za jak tečaj, a Ferdeljijeva CROMA za devalvaciju Ante Babić: Sada nije vrijeme da se petlja s tečajem jer bi kuna mogla devalvirati i 100%
14. svibnja 2011. u 12:00 28 komentara 6 prikaza
'ferdelji_PXL_unu_060511'
Foto: ''
Pogledajte galeriju 1/3

Među najvećim hrvatskim izvoznicima došlo je do raskola na dvije struje zbog tečajne politike, i to na dio koji podržava premijerka Jadranka Kosor (Hrvatski izvoznici) i na one koje podržava predsjednik RH Ivo Josipović (CROMA). Zanimljivo je da su obje institucije svoje godišnje konferencije zakazale za isti dan, u srijedu, 18. svibnja u Zagrebu. Pokrovitelj je konvencije Hrvatskih izvoznika premijerka, a udruge menadžera CROMA predsjednik RH.

Opasno za građane

– Već sedam godina organiziramo svoju konvenciju u ovo doba godine, a CROMA je organizira prvi put i mogli su se malo koordinirati da se ne preklapamo, osobito stoga jer nam se i interesi preklapaju. Mi smo malo praktičniji pa zovemo premijerku jer Vlada odlučuje o proračunu, smanjenju subvencija i drugome što zanima nas izvoznike. Drag nam je i predsjednik države, ali on nam ne može toliko pomoći – kazao je Ante Babić, potpredsjednik Hrvatskih izvoznika.

Izvoznici su se podijelili oko gorućeg pitanja – tečaja kune. I dok se CROMA, koju vodi Vladimir Ferdelji, zalaže za devalvaciju kune kako bi se povećala konkurentnost hrvatskih proizvoda na stranim tržištima, Hrvatski izvoznici jučer su pozvali na stabilan tečaj.

– Sada nije vrijeme da se petlja s tečajem. Učinak devalvacije ionako ne bi bio isti kao u godinama od 2004. do 2007., kada smo zagovarali devalvaciju na 7,7 kuna za jedan euro. U uvjetima našeg povećanog deficita i duga te problema s Grčkom, Portugalom... bilo bi opasno igrati se s tečajem. Ciljana devalvacije mogla bi izmaknuti kontroli i umjesto još podnošljivih 10 do 20 posto kuna bi mogla oslabjeti i 100 posto, a zamislite što bi za građane značilo da rate kredita dvostruko porastu. Bilo bi to mnogo gore za gospodarstvo od koristi koju bi imali pojedini izvoznici – kazao je Ante Babić.

Malo ih je, al' su jaki

Šef CROMA-e Vladimir Ferdelji jedan je od najgorljivijih zagovornika devalvacije kune, a Hrvatske izvoznike optužuje da provode politiku Vlade RH.

– Hrvatski izvoznici državna su institucija, a mi smo udruga profesionalaca koja je termin konferencije objavila prije mjesec dana, dok su je oni objavili tek prošli tjedan. Njima je cilj da mi dobijemo manje publiciteta. Među najsmješnijim je stvarima kada udruga izvoznika govori da je monetarna politika u redu – kazao je Ferdelji, koji je sedam godina bio aktivan član Hrvatskih izvoznika, a ove godine ne namjerava se pojaviti na njihovoj konvenciji.

Hrvatski izvoznici istaknuli su svoj paket mjera koji bi trebao Hrvatsku izvući iz krize. HIZ traži preusmjeravanje državnih subvencija u izvozne tvrtke i njihovu snažniju kontrolu jer se ne koriste racionalno.

– Pet milijardi kuna godišnje transferira se u lokalnu upravu i samoupravu, što nije ekonomski opravdano. Tražimo snažnu menadžersku ekipu koja će nadzirati trošenje 10 milijardi državnih kuna – kazao je predsjednik HIZ-a Darinko Bago, koji je istaknuo da 12.000 izvoznih tvrtki ima dvostruko veću dobit od preostalih 85.000 tvrtki.

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
a
Jadranom bez daha
Argonauti u sedam dana preveslali 650 kilometara hrvatske obale
  • Chisinau:

    Narod dobio jeftinu robu,čega je bio željan, tajkuni se obogatili a država odmah naplaćivala PDV i carinu.Svi zadovoljni.A što sad kad je došlo do dna.Ima ljudi koji znaju samo što su u zapečku i nitko za njih ne mari. doći ... prikaži još!i. doći će vvrijeme kad će ih se moliti za spas.

  • stefj:

    Hm, devalvaciju Kune zagovaraju oni čiji proizvodi ovise o jeftinoj radnoj snazi, a to je uglavnom drvna i tekstilna industrija. Jedina cilj devalvacije je u suštini dobivanje jeftinije radne snage.ične industrije, tako da za većinu izvoznika efekt devalvacije pojela bi ... prikaži još! veća cijena sirovina koje se uvoze. A što bi devalvacije imala na domaće tržište, uopće ne treba raspravljati. Uz ovoliki dug, pola poduzeća bi propalo...

  • vatra:

    Kakva Grčka? ona nema monetarnu suverenost.