Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Prodane prve tone pšenice na burzi

U Osječkoj burzi roba uvjereni su da će prebaciti zacrtani ovogodišnji plan od protrgovanih 200.000 tona pšenice
03. srpnja 2014. u 20:40 1 komentara 524 prikaza
02.07.2014., Osijek - Drazen Majstrovic, voditelj Osjecke robne burze
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Dok su na poljima počeli prvi otkosi pšenice, na Osječkoj burzi roba, koja radi mjesec dana, zaključene su prve transakcije tom krušaricom. Trguje se četvrtkom, ponude se dostavljaju od 8 do 12 sati, a potom brokeri preuzimaju stvar u svoje ruke. Dosad su protrgovali oko 4000 tona pšenice. Posljednji put za kilogram je traženo 1,30 kuna, a 1000 tona otišlo je po cijeni od 1,25 kuna.

- Znamo da su proizvođači za većinu robe iz ove žetve potpisali ugovore s predstavnicima tvrtki koji su financirali sjetvu pa većina završava u silosima. Za nas je to manje slobodne pšenice na tržištu, ali smo to i očekivali. No, namjerno smo tako započeli s radom, kako bismo proizvođače informirali da postojimo i da vide kako se trguje - objašnjava Dražen Majstrović, direktor Osječke robne burze.

Sigurni su da će prebaciti zacrtani godišnji plan od 200.000 tona pšenice. Zato su kontaktirali sa susjedima u BiH i predstavili se u Srbiji. Na ovoj se burzi radi s terminskim ugovorima. Kako bi proizvođač pšenicu ponudio tržištu mora se prijaviti na stranici burze i kontaktirati s jednim od dva ovlaštena trgovca Osječke burze roba, Fermoprometom iz Novoga Bezdana u Baranji ili Europlantažom iz Brođanaca.

Pšenica pšenična hrđa Svijet je na rubu pšenične krize zbog hrđe koja uništava usjeve

- Proizvođači prijavljuju gdje se nalaze, koliko tona očekuju. Važna nam je lokacija jer smo potpisali ugovore samo s određenim brojem skladišta - tumači Majstrović. Termin prve isporuke je 20. kolovoza kada roba mijenja vlasnički list i u cijelosti se isplaćuje.

- Prije planiranja iduće sjetve, proizvođači će moći napraviti kalkulaciju temeljem cijena koje će moći vidjeti za iduću godinu, što dosad nisu mogli - zaključuje Majstrović.

>> U subotu počinje otkup pšenice po cijeni od 1,10 kuna po kilogramu

RBA
INVESTIRANJE JE PRIRODNO
Kako je to živjeti pored Dunje? U svakom slučaju, potaknula me na razmišljanje – koji je moj cilj?

A1 izdvaja za Vas