Naslovnica Biznis Potrošač

Potrošači se najviše žale na loše uređaje, internet i mobilne usluge

Ministarstvo se nada da će uskoro biti šest savjetovališta za potrošače, a u zagrebačkom bi trebao raditi i savjetnik za financije
14. ožujka 2018. u 08:50 4 komentara 657 prikaza
Martina Dalić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta pojačalo je aktivnosti u tjednu zaštite prava potrošača kako bi više komuniciralo o pravima koje imaju građani nezadovoljni uslugama ili robama koje su konzumirali. Na temelju istraživanja koje je Ministarstvo provelo može se zaključiti da su potrošači u Hrvatskoj najviše prigovora uputili zbog neispravnosti elektroničkih proizvoda, ali i elektroničkih komunikacija, odnosno telekomunikacijskih usluga i usluga interneta.

Ilustracija RBA: Indeks očekivanja potrošača prvi put od 2007. u pozitivnom području

Na te se usluge i robu odnosi čak 40 posto od oko tisuću prigovora koje pristignu u Centar za zaštitu potrošača tijekom godine. Raste i broj pritužbi u online-trgovini. Naime, kako raste broj korisnika online-trgovine, tako raste i broj nezadovoljnika tim uslugama.

Ministarstvo stoga podsjeća da građani koji nisu zadovoljni proizvodom i koji žele povrat proizvoda, u slučaju da im trgovac ne želi vratiti novac, mogu pomoć potražiti u Centru za zaštitu potrošača, koji je lociran u samom Ministarstvu, a koji je europsko tijelo koje surađuje sa sličnim tijelima u zemljama podrijetla trgovca. Ranije pokrenut projekt Ministarstva, registar “Ne zovi”, u koji se mogu upisati građani koji ne žele da ih zovu u sklopu prodajnih i marketinških kampanja, prikupio je gotovo 32 tisuće članova koji su zaštićeni od telefonske prodaje jer trgovci ne smiju zvati ljude koji su u tom registru.

Zanimljivo je da je najmanje prigovora bilo na prehrambene proizvode, iako kupci čak i u slučaju da je riječ o toj vrsti robe, kao i svim ostalima koje nemaju jamstveni list, mogu u slučaju nezadovoljstva tražiti zamjenu ili pak povrat novca. O tome i mnogim drugim pravima potrošača uskoro će se građani moći raspitati i u savjetovalištima za potrošače. Ministarstvo se nada da će ih do kraja godine biti šest, a zagrebačko savjetovalište trebalo bi imati i savjetnika za financijsku pismenost.

Ilustracija Strasbourg Od rujna hrvatski online kupci neće biti diskriminirani Paketi Skuplje sitnice iz Kine PDV i na pakete do 160 kuna internet shopping DOBRE VIJESTI Usvojena nova pravila za zaštitu od prijevara u online trgovini
Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • BrankoM:

    (1)Šest savjetovališta za potrošače !? Ma da ih je šezdeset i šest pa i više, nema pomoći. Zašto? Zato što je sve je po proceduri, sve je po zakonu, nitko nije kriv jer je sam sustav kriv. Ispada da je ... prikaži još!e ostvarivanje prava proizvod države koji je stavljen na slobodno tržište i tko ga može kupiti može a tko ne može ne može. Konkretno: Za početak reforma po pitanju rada Državne agencije HAKOM-a. Zašto baš HAKOM? Pa zato što zavrjeđuje punu pažnju s obzirom na činjenicu da ima regulatornu ulogu nad tržištem od gotovo 4,5 milijun korisnika elektroničkih komunikacijskih usluga, a isto tako u tom području ima relativno najveći broj žalbi od strane građana. Ono što zanima građane i što je bitno za njih kao korisnika usluge je pitanje pritužbi na uvećani iznos računa.

  • BrankoM:

    (2) HAKOM ne poduzima mjera protiv operatora u svezi enormnog broja pritužaba na uvećane iznose računa, ali se u svom Godišnjem izvješću opravdava izjavom : …“5.1.2 Žalbe HAKOM-u : Zahtjevi za rješavanje sporova nisu reprezentativan uzorak za detektiranje i prevenciju ... prikaži još!ju određenih problema na tržištu. Zahtjev upućen HAKOM-u je tek treći stupanj rješavanja korisnikove žalbe i do njega u pravilu dolazi tek nakon što je korisnik iscrpio sve mogućnosti rješavanja žalbe sa svojim operatorom. Iz ovog razloga je moguće propustiti neke pojave ili ne otkriti njihovu važnost ukoliko korisnici nisu podnijeli zahtjev za rješavanje spora.“… Stvarno što je previše je previše ili kako bi se u narodu reklo nešto što niti pas s maslom ne bi pojeo. HAKOM umjesto da od operatora traži smislen i suvisli odgovor na pitanje:“ Kako i zašto uopće dolazi do neopravdano uvećanih iznosa računa…“ vješto se bavi stilizacijom sadržaja Izvještaja koji prelazi u demagogiju i izrugivanje. Ono što obeshrabruje je činjenica da se niti jedan od saborskih zastupnika ne usudi postaviti to pitanje, kao niti sam Upravni sud…

  • bljak007:

    Šest savjetovališta, da ste prava vlada, donijeli bi pod hitno zakon i smanjili cijene usluga i pružatelj bi morao popraviti kvalitetu usluga i proizvoda.