Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

PDV i na pakete do 160 kuna

Prema hrvatskim propisima, dobra male vrijednosti do 160 kuna po pošiljci oslobođena su plaćanja carina, PDV-a i trošarina
22. siječnja 2018. u 06:45 40 komentara 8355 prikaza
Paketi
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/2

Od iduće bi se godine na razini EU trebalo ukinuti oslobođenje od plaćanja PDV-a na pakete male vrijednosti – do 22 eura – kupljene putem interneta u nekoj od zemalja izvan Europske unije.

internet kupovina Online trgovina Dobra vijest za sve one koji vole kupovati preko interneta!

Dio je to velike reforme PDV-a koja će postupno stupiti na snagu do 2021. godine, a ide za tim da se olakša trgovina unutar EU i izbjegne porezna evazija u odnosu prema trećim državama. Komisija procjenjuje da će zaokruženi paket domaćim e-trgovcima godišnje donijeti oko 5 milijardi eura ušteda, dok bi oporezivanje paketa male vrijednosti donijelo u proračune država članica oko milijardu eura. Dakako, proračuni će se puniti na teret domaćih potrošača koji su kupovali jeftine “sitnice” putem interneta.

Ukidanje izuzeća na pakete male vrijednosti Komisija pravda time da su kontrole pokazale da se iza njih uglavnom kriju skuplje pošiljke iz Kine koje su lažno deklarirane. Prema domaćim propisima, dobra male vrijednosti do 160 kuna po pošiljci oslobođena su plaćanja carine, PDV-a i trošarine pri uvozu. Od oslobođenja su izuzeti alkohol i alkoholna pića, parfemi i toaletne vode te duhan i duhanski proizvodi. Za sada nema informacija hoće li države članice zadržati oslobođenje od plaćanja carine jer, ako to ne čine, cijena svakog paketića poskupjet će za 60-ak kuna, neovisno o PDV-u, koliko stoje administrativni troškovi carinjenja.

Komisija navodi da zajednički sustav poreza na dodanu vrijednost (PDV) ima važnu ulogu na europskom jedinstvenom tržištu jer je PDV znatan i sve veći izvor poreznih prihoda u EU, kojim je 2015. prikupljeno više od jedan bilijun eura, što iznosi 7% BDP-a EU. Postojeći sustav PDV-a uveden je 1993. godine, trebao je biti prijelazan sustav te je ostao jedno od posljednjih područja prava EU koje nije usklađeno s temeljnim načelima jedinstvenog tržišta. Rascjepkan je i suviše složen za sve veći broj poduzeća koja posluju prekogranično te ostavlja mogućnost za prijevare: s domaćim i prekograničnim transakcijama različito se postupa, a roba i usluge mogu se unutar jedinstvenog tržišta kupiti bez plaćanja PDV-a. Komisija stoga zagovara reformu sustava PDV-a dijelom i stoga da stane na kraj prijevarama koje, prema najopreznijim procjenama, dovode do gubitka prihoda većeg od 50 milijardi eura godišnje.

EK se smilovala Vratili nultu stopu PDV-a, države biraju da li za novine, kruh ili lijekove Zdravko Marić MEĐU NAJVIŠIMA U EUROPI Niži PDV vjerojatno tek 2020. godine, a padne li na 24 posto, i dalje smo skupi Ukupno samo na automobilima Marić je osmislio rasterećenje od 800 do 850 milijuna kuna Rasterećenje Marićeve mjere: evo što se sve mijenja od 1. siječnja
SAVJETI NUTRICIONISTA
Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
Hotel Boškinac
Hotel Boškinac
Uspješna turistička priča u zagrljaju paške čarolije
 • Avatar dras32
  dras32:

  Kupis na ebayu ili aliexpressu silikonsku masku za dolar i onda ti birokratski mamlazi na to nabiju jos skoro deset dolara troskova. Kinezu se isplati slat preko pola svijeta za dolar a birokracija bi uzela 10 bez da prstom mrdne. ... prikaži još! Ovaj zapadni svijet mora propast ako ovako nastavi. Prije ce nas doci glave birokracija nego arapski migranti.

 • DOBARDAN:

  Kinezi rade po principu zrno po zrno, a Europa i mi bi odmah lopatom grabili. Koliki Hrvat trebam biti da neku stvar koja u Kini košta 5 eura sa besplatnom dostavom kod nas platim 30 eura. Radi se o kliještima ... prikaži još!a za niveliranje keramike.

 • bijelocrveni:

  Jedva cekam da EU umre.