Naslovnica Vijesti Hrvatska

Indeks očekivanja potrošača prvi put od 2007. u pozitivnom području

Taj je indeks u veljači zabilježio poboljšanje od 2,7 bodova u odnosu na isti mjesec prošle godine
02. ožujka 2018. u 10:15 0 komentara 57 prikaza
Ilustracija
Foto: Thinkstock

Indeks očekivanja potrošača (IOP), koji pokazuje što građani očekuju u vezi promjena financijske situacije u njihovom kućanstvu, kao i u vezi ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj u idućih godinu dana, u veljači je dosegnuo vrijednost od 0,8 bodova, što je prvi pozitivni rezultat još od 2007., navodi se u analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).

Hrvatski potrošači Sana hummus proglasili proizvodom godine PROMO Hrvatski potrošači Sana hummus proglasili proizvodom godine

Taj je indeks u veljači zabilježio poboljšanje od 2,7 bodova u odnosu na isti mjesec prošle godine. "Rast indeksa u pozitivan teritorij podržan je rastućim očekivanjima vezanim za poboljšanja financijske situacije u njihovim kućanstvima u narednih 12 mjeseci, čiji je indeks odgovora s 3,3 koliko je iznosio u siječnju skočio na 6,1 u veljači", navodi se u osvrtu RBA na nedavno objavljene podatke Hrvatske narodne banke (HNB).

Prema posljednjim podacima HNB-a iz "Ankete pouzdanja potrošača", sva tri kompozitna potrošačka indeksa bilježe poboljšanja. No, osim IOP-a, ostala dva još nisu dosegnula pozitivne vrijednosti. Indeks pouzdanja potrošača (IPP) po prvi put nakon siječnja 2000. bilježi jednoznamenkaste negativne vrijednosti te je u siječnju iznosio minus 9,7, a u veljači minus 6,2 boda.

"I kod ovog indeksa veiliki pozitivan doprinos dolazi od rastućih očekivanja vezanih na promjene financijske situacije u kućanstvima ispitanika, dok su pogoršana očekivanja vezana za kretanja broja nezaposlenih u idućih godinu dana zaustavila značajniji oporavak spomenutog indeksa", navode analitičari RBA.

Indeks raspoloženja potrošača (IRP) također je zabilježio poboljšanje te se pomaknuo s minus 15,2 na minus 12,6 bodova u veljači. "Pritom je poboljšano raspoloženje potrošača oko promjena u financijskoj situaciji u njihovim kućanstvima u proteklih 12 mjeseci te o promjenama ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj u istom razdoblju kao i očekivanja oko mogućih ulaganja potrošača u trajna dobra za kućanstvo", zaključuju analitičari RBA.

Prosvjed udruge Blokirani na Trgu svetog Marka RATKO BOŠKOVIĆ I potrošači i poduzetnici za svoje dugove trebaju odgovarati jednako Franck Hrvati vole kavu Kava ima svoj međunarodni dan, a hrvatski potrošači odabrali su favorita Tetra Pak Index Brandovi Tetra Pak Index o povezanim potrošačima kroz 10 aspekata
Valamar
Prilika za posao
Ovo je troje mladih koji rade u turizmu, evo zašto su zadovoljni i žele ostati u Hrvatskoj
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.