Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Od iduće godine u Zagrebu iMall će dostavljati narudžbe dronom

Probna dostava napravljena je sa skladišta kućanskih uređaja Bosch na dva kilometra udaljenu adresu matičnog skladišta u Zagrebu
18. lipnja 2018. u 14:05 1 komentara 264 prikaza
dron
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Online trgovački centar iMall prvi je veći trgovac u Hrvatskoj koji je testirao dostavu dronom. Probnu dostavu napravili su sa skladišta kućanskih uređaja Bosch na dva kilometra udaljenu adresu svog matičnog skladišta u Zagrebu.

manekenke Svašta Ovakve 'manekenke' još niste vidjeli: Pogledajte tko nosi revije u Saudijskoj Arabiji

Dron je prenio paket težine jednog kilograma. Damir Jelavić, direktor iMalla, kaže da ovaj oblik dostave neće uvesti ove godine, ali ga planiraju uskoro.

– Sad znam da ćemo u dogledno vrijeme moći u Zagrebu ponuditi dostave manjih paketa u roku od 30 minuta od kupnje putem interneta, i to za možda čak istu cijenu dostave koja je sad aktualna – kaže Jelavić. Pojašnjava da na cijenu dostave trenutačno utječe niz činitelja, od manipulativnih troškova, troškova prolaznog skladišta itd., a dostava dronom otklanja potrebu za tim uslugama jer se provodi izravno iz skladišta prema kupcu.

Demonstracija uklanjanja dronova puškom protiv bespilotnih letjelica u ATJ Lučko demonstracija VIDEO Pogledajte kako radi puška protiv dronova

To skraćuje i vrijeme dostave koja se danas provodi dan nakon kupnje. Prema podacima Eurostata, u Hrvatskoj putem interneta kupuje više od 40% građana, a iMall je u 2015. imao prihod 2,5 milijuna kuna. Godinu poslije 3,82 milijuna kuna, a samo u prvoj polovini 2017. premašili su prihod iz cijele 2015. Jelavić ističe da zato traže inovacije kojima će kupcima ponuditi još kvalitetniju uslugu.

– Ovaj tip dostave godinama testira Amazon u suradnji s UPS-om. I mi smo dostavu napravili u suradnji s dostavnom službom te je možemo ponuditi tržištu, mora se prilagoditi skladište, nabaviti adekvatan softver, a dostavljač treba imati potrebne dozvole – zaključuje Jelavić.

Overseas Express VELIKI PROMET Overseas Express oglasio se zbog velikog kašnjenja u isporuci paketa dron Uhvatila ga policija Neovlašteno upravljao dronom u centru grada
Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu