Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Od 2003. do 2010. broj mljekara u EU pao za 47 posto

U Hrvatskoj je, kao i u zemljama EU i okruženju, prisutan pad proizvodnje mlijeka, a jedan od najvećih problema je pad isporuke po isporučitelju
16. listopada 2013. u 16:25 0 komentara 45 prikaza
krava
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

U Ministarstvu poljoprivrede danas je održana sjednica Stručnog savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka na kojoj je razmatrano aktualno stanje u proizvodnji i preradi mlijeka.

Utvrđeno je kako je cjelokupni mliječni sektor izuzetno osjetljiv na poremećaje na tržištu, a u razdoblju od 2003. do 2010. godine broj proizvođača mlijeka u EU 27 zemalja pao je za 47%. U Hrvatskoj je, kao i u zemljama EU i okruženju, prisutan pad proizvodnje mlijeka, a jedan od najvećih problema je pad isporuke po isporučitelju.

Savjet je prihvatio postavljene ciljeve kako bi se zaustavili negativni trendovi, a koji definiraju podizanje proizvodnje mlijeka u RH na zadovoljavajuću razinu (kratkoročno na 600, a dugoročno na 800.000 t), osiguranje konkurentnosti mliječnog sektora te provedbu „Mliječnog paketa“ u RH koji predlaže i Europska Komisija za sve zemlje članice.

Kratkoročne mjere za ostvarivanje ciljeva obuhvaćaju hitnu obradu zahtjeva proizvođača mlijeka za dodjelom poljoprivrednog zemljišta, organiziranu nabavu junica, veće korištenje programa HBOR-a za kreditiranje govedarske proizvodnje te osiguranje povoljnih uvjeta nabavke gnojiva i sjemena od strane proizvođača na kojima Ministarstvo poljoprivrede intenzivno radi. Dugoročne mjere odnose se na podizanje produktivnosti i konkurentnosti kroz organiziranje proizvođača, nova tržišta i nove proizvode s dodanom vrijednosti, povećavanje inovativnosti i ulaganja u razvoj i marketing, stručnu pomoć i poseban pristup mladim proizvođačima, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede.

>> U godinu dana proizvodnja mlijeka za piće pala 32 posto!

Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
komentirala je
Nakon što je sve rasplakao s pjesmom njezina oca, javila se i Ella Dvornik
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.