Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

'Obnovljiva energija mogla bi biti generator gospodarskog rasta'

Upozorio je kako smo mogli učiniti puno više na području obnovljivih izvora energije, jer iako smo dostigli europske ciljeve, valja reći kako je to postignuto, više ili manje, kroz uvođenje drva za ogrjev u statistiku, ali još važnije, ova je zemlja temeljito deindustrijalizirana
27. svibnja 2019. u 12:54 1 komentara 421 prikaza
Ivan Šimić
Foto: Screenshot N1

Gost nedjeljne emisije EnergyPress na N1 televiziji bio je poduzetnik i investitor u obnovljive izvore energije iz tvrtke Energovizija Ivan Šimić. Govorio je o mogućnostima potražnje za obnovljivom energijom, energetskoj strategiji i budućnosti pohrane obnovljive energije.

Okrugli stol Obnovljivi izvori energije - potencijal i investicije u Hrvatskoj Okrugli stol Ambiciozni ali i realni ciljevi u energetskoj strategiji

Upozorio je kako smo mogli učiniti puno više na području obnovljivih izvora energije, jer iako smo dostigli europske ciljeve, valja reći kako je to postignuto, više ili manje, kroz uvođenje drva za ogrjev u statistiku, ali još važnije, ova je zemlja temeljito deindustrijalizirana.

Komentirao je javnu raspravu o novoj energetskoj strategiji, koju je ocijenio kao vrlo dobar okvir i smjerokaz prema niskougljičnom društvu, međutim nada se kako će provedbeni akti omogućiti okretanje cijele ekonomije obnovljivoj energiji. Time bi se osigurala veća zaposlenost i izgledan rast gospodarstva koje više ne bi bilo okrenuto samo turizmu. Jer, zbog sustava, od poreznih obveznika, poticaja u zapadnim zemljama, smatra Šimić, sada je potražnja toliko velika te se može proizvoditi obnovljivu energiju tržišno.

Priznao je kako još uvijek postoji veliki utjecaj ugljena i fosila na proizvodnju popratne infrastrukture za obnovljivu energiju, ali vjeruje kako tome neće još dugo biti tako, jer nije daleko vrijeme kada će se moći proizvoditi fosilna energija bez bušenja na obnovljivi način. Šimić vjeruje kako pohranjivanje energije iz obnovljivaca treba brži razvoj, jer materijali koji se sada koriste utječu na okoliš. Budućnost je reciklaža na, za okoliš, održiv način.

prof. Jonas Puck, akademski direktor programa MBA Energy Management i voditelj Instituta za međunarodno poslovanje pri bečkom sveučilištu Vienna University PROMO Neke od apsurdnosti s kojima se susrećemo tijekom energetske tranzicije

Upitan da komentira utjecaj trgovinskog rata i krize u Homuruškom klancu na industriju obnovljive energije Šimić je istaknuo kako trgovinski i tehnološki rat ne mogu značajnije utjecati na samu industriju jer je Europa sposobna proizvesti cjenovno i kvalitativno konkurentne materijale i proizvode potrebne za infrastrukturu obnovljive energije. Ne plaši ga niti moguć rast cijene nafte, naime, jedino što se tada može dogoditi jest porast cijene sve energije, a na to je nemoguće kroz industriju obnovljive energije utjecati.

Smatra kako nuklearna energija u potencijalu jest najčišće rješenje, međutim, kako smo svjedoci da nam se svakoga desetljeća dogodi neka nuklearna katastrofa, pri sadašnjem tehnološkom razvoju trebali bismo odustati od forsiranja nuklearne energije. Tim više što je proizvodnja nuklearne energije skuplja nego li je moguće kupiti struju na referentnim burzama, zaključio je Šimić.

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • Nepokolebljiv:

    Gluposti! U realnom svijetu nesto sto treba financijsku pomoc drzave forsiranu zakonom samo da bi bilo skoro jednako nikako ne moze ugroziti drugu stvar koja je trazena, koja cak i kada je penalizirana je jeftinija, pouzdanija i raspoloziva kada to ... prikaži još! kupci zele a ne kada ih netko primorava kada ce koristiti sto zele u drugo doba dana ili godisnje sezone! "Umjetna" energija jer nije samoodrziva ne moze biti pokretac ekonomije osim ako je motivacija pistolj ili puska u leda!