Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Novi zakon ne bi ubrzao Ikeu, otvorenje u proljeće 2014.

Švedski div robnu kuću počinje graditi na proljeće, a otvorit će je za godinu dana. Kani graditi i u Rijeci i Splitu.
24. siječnja 2013. u 10:06 6 komentara 1111 prikaza
\'ikea_nnn_unu_29112011\'
Foto: VL

Nakon pet godina, koliko su ih kočili administracija, birokracija i kontradiktorni hrvatski propisi, te 22 godine otkako je Ikea prvi put najavila ulazak na hrvatsko tržište, konačno su otklonjene sve prepreke za gradnju robne kuće u Hrvatskoj.

Posao za 1000 građevinara

Građevinska dozvola koju je direktoru za nekretnine i razvoj Ikee jugoistočne Europe Vladislavu Laliću jučer uručio zagrebački župan Stjepan Kožić bila je, naime, posljednja prepreka za gradnju objekta na 38.000 m2 u Rugvici, vrijednog više od 100 milijuna eura, koja počinje na proljeće. U tijeku je raspisivanje natječaja za izvođača radova, a otvaranje se očekuje u proljeće 2014.

Na gradnji objekta u Rugvici radit će između 500 i tisuću radnika, dok će u robnoj kući posao naći 350 radnika. Prvi su natječaji za posao u Ikei odrađeni još 2011., dok se glavni val zapošljavanja očekuje tri do četiri mjeseca prije otvaranja robne kuće. No, osim u Zagrebu, dugoročni je cilj Ikee i otvaranje prodajnih mjesta u Splitu i Rijeci, najavio je Lalić. O drugoj fazi gradnje (šoping-centra) u Rugvici, koja je podrazumijevala još 150 milijuna eura ulaganja, odlučivat će se 2015.

Primjerice, i da je bio na snazi novi Zakon o strateškim investicijama, Ikeina investicija ne bi bila bitno ubrzana. Zemljište koje je švedska kompanija kupila nije bilo uređeno županijskim prostornim planom, a to i nije predmet predloženog zakona. Najviše koristi od novog zakona imat će investitori čija su ulaganja zapela zbog iščekivanja izrade urbanističkih planova uređenja, zabilježbi radi vlasničkih sporova nad zemljištima ili sporih procedura izvlaštenja čestica uknjiženih kao šumsko ili vodno dobro. Ti procesi mogli su trajati godinama, a sad će, ako Vlada odluči da se radi o investiciji koja za državu ima strateško značenje, tako nešto biti moguće riješiti za desetak dana. Ponajviše će se to koristiti u javnim investicijama.

Poželjna regija

Župan Kožić jučer je kazao da mnogi domaći i strani investitori prepoznaju Zagrebačku županiju kao regiju u koju je poželjno ulagati, a oni to pokušavaju opravdati razvojem poslovnih zona te učinkovitom javnom upravom.

Kao najveći lanac trgovina namještajem u svijetu Ikea je u lanjskoj poslovnoj godini, koja završava 31. kolovoza, ostvarila rekordnih 27,6 milijardi eura prihoda, uz rast dobiti za 8% – na 3,2 milijarde eura. U kompaniji to objašnjavaju činjenicom da u razdobljima pada gospodarskih aktivnosti štedljivi kupci puno više razmišljaju o omjeru cijene i kvalitete.

>>Ikea stiže u Zagreb – radovi počinju već u travnju

Koji se projekti sada mogu požuriti Pli

Koji se projekti sada mogu požuriti

Pliva - Uz novi zakon priprema gradnje Plivine tvornice umjesto tri trajala bi godinu dana.

Romana - 40 milijuna eura vrijedan hotel u Makarskoj blokiran je zbog imovinskopravnih sporova.

Baštijunski brig - Golf-resort pokraj Biograda na moru godinu i pol čeka izdvajanje šumskog zemljišta.

Tri sestrice - Turističko naselje vrijedno 920 milijuna eura uz novi zakon brže će do dozvola.

Brijuni rivijera - Veliki turistički projekt u Istri zahtijeva i izvlaštenje šumskog dobra, konzervatorske nadzorne radove, a uz novi zakon procedure će biti znatno ubrzane.

Lalić: Ulazak u Poljsku Ikea je čekala g

Lalić: Ulazak u Poljsku Ikea je čekala godinu dana dulje

Ikein menadžer Vladislav Lalić pohvalio je efikasnost Zagrebačke županije koja je građevinsku dozvolu zatraženu koncem 2012. izdala u rekordnom roku, za svega 20 dana. Podsjetio je da Ikea povijest u Hrvatskoj ima već više od 30 godina, koliko surađuje s hrvatskim dobavljačem Tvinom, no s obzirom na kvalitetnu drvnu sirovinu i kvalitetu radne snage, razmišljaju i o suradnji s drugim hrvatskim proizvođačima. Tako se, primjerice, dogodilo i u Poljskoj u koju su ušli prije 20 godina, a danas iz te zemlje izvoze više od milijardu eura robe poljskih proizvođača širom svijeta.

Iako su im najveća prepreka u hrvatskom projektu bile administrativno-birokratske zavrzlame, poštovali su hrvatske propise i imaju namjeru ostati, ustvrdio je Lalić koji je jučer otkrio da su za ulazak u Poljsku čekali i dulje, šest godina.

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
 • Brkonix:

  Zupane, koliko dugo je IKEA cekala dozvolu? Da ista radite, bilo bi posla i previse. Al' treba grijat guzicu u fotelji.

 • klubuhb1:

  Alo, zašto ovo nije PREMIUM članak ... jbt pa svako sranje je premium samo ovo nije. E da, jeli papire predaje onaj lik koji je sam sebi prošle godine dodijelio nagradu ?

 • Avatar worldwizards
  worldwizards:

  I kolike ce biti place....ko svedskoj ili po obicaju, 2000 kuna