Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
auto moto forum

Nestalo 144 milijuna litara otpadnog ulja

otpad
Foto: Pixsell
02.03.2015.
u 14:51

Nitko pouzdano ne zna gdje je završilo ‘jezero’ motornog ulja, u kanalizaciji, rijekama ili na tlu, čulo se u HGK

        Između 2007. i 2013. za potrebe vezane uz sva motorna vozila na hrvatskom tržištu prodano je 188 milijuna litara motornih ulja, a istodobno je otpadnih ulja prikupljeno samo 44 milijuna litara. Ovaj za okoliš više nego dramatičan podatak iznesen je na Auto-moto forumu održanom u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i njezina Udruženja trgovine motornim vozilima i dijelovima. Nitko pouzdano ne zna, čulo se na tom skupu, gdje je završilo ‘jezero’ od čak 144 milijuna litara otpadnih motornih ulja.

Možda u kanalizaciji, rijekama ili tlu? Ili su, našalio se jedan od sudionika, otpadnim uljem ofarbani i time zaštićeni od kukaca štetočina kilometri dvorišnih drvenih ograda, što je još uvijek navika na pojedinim lokacijama, a na ovdašnjim prostorima, dodao je, nije nepoznat ni običaj potpaljivanja vatre upravo otpadnim uljem.Zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza najavio je da će poslati inspektore na teren u postroženi nadzor te da se prva analiza s izvješćem može očekivati u lipnju.

Prodaja motornih ulja mora se izuzeti iz klasične maloprodaje i prepustiti isključivo servisnim radionicama jer samo u tom slučaju vlasnici tvrtke mogu jamčiti pravilno zbrinjavanje motornih ulja, jedno od rješenja koje je moguće provesti u kratkom roku i učinkovito, predloženo je. Upozoreno je i na sve evidentniji ilegalni uvoz autoguma dvojbene kakvoće, procjenjuje se da ih je samo u 2014. iz takvih kanala ovdje prodano oko 50 tisuća komada, čime je državni proračun oštećen za milijune kuna.     

>> Veliki servisni lanci jeftiniji od malih lokalnih majstora

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije