Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zoltan Aldott

Na cijenu plina utjecat će i tečaj dolara kao i pregovori s Vladom

\'08.09.2010.Zagreb,Zoltan Aldott predsjednik uprave Ine  Photo: Davor Visnjic/PIXSEL\'
Davor Višnjić/PIXSELL
Autori: Gojko Drljača, Iva Puljić-Šego
24.12.2010.
u 09:00

Predsjednik uprave Ine o cijeni plina, pregovorima s Vladom o otkupu plinskog biznisa, MOL-ovo ponudi za otkup dionica Ine...

 U kojoj su fazi pregovori između Vlade i MOL-a o plinskom biznisu, već su trebali biti gotovi?

Pregovori još traju i nisu gotovi. Dok dioničari ne odluče drugačije (Vlada i MOL op.a) poslovanje plinom koje uključuje prodaju uvoznog plina i plina iz domaće proizvodnje kućanstvima (putem distributera) te velikim i malim industrijskim potrošačima ostaje i dalje u Ini. Samo bi se odlukom dioničara to moglo promijeniti. Naša je odgovornost da omogućimo sigurnu i neprekinutu opskrbu plinom u prvom redu svim kućanstvima te zatim svim industrijskim potrošačima s kojima imamo ugovor. Istovremeno bismo htjeli osigurati da Ina nema gubitke u plinskom biznisu. Ugovor o uvozu plina istječe nam krajem godine i prvi put smo raspisali međunarodni ugovor o dobavi plina, što i nije baš uobičajeno u ovoj regiji jer svi uglavnom imaju dugoročne ugovore ili s Rusijom ili sa zemljama iz Sjeverne Afrike (Ina je imala ugovor s ruskim dobavljačem). Natječaj smo raspisali iz dva razloga: uvidjeli smo da postoji vjerojatnost promjene na tržištu plina, uključujući modele određivanja cijena zbog financijske krize, no također su se pojavili novi dobavni pravci te je pored cijene fleksibilnost postala izuzetno važna. Odlučili smo se za optimalni vrlo fleksibilni trogodišnji ugovor o dobavi plina, umjesto dugoročnog i manje fleksibilnog kao što je to dosad bio slučaj. U odabiru dobavljača još uvijek nam je najbitnija cijena plina, ali ugovor treba biti i fleksibilan u pogledu količina koje će nam isporučivati jer veliki dio plina isporučujemo domaćinstvima što znači da je potrošnja vrlo sezonska, odnosno ovisi o vremenu, pa može biti veća ili manja. Budući da je i naša domaća proizvodnja vrlo fleksibilna i još uvijek u porastu, htjeli smo da nam i uvoz bude takav. Drago nam je da ugovor s Eni-jem znači najbolje u pogledu i cijene i fleksibilnosti. Oni su priznata financijski jaka međunarodna kompanija, te su nam dobar i pouzdan partner.

Cijena plina za kućanstva pak definitivno nije nešto što određuje Ina, to određuje Vlada kao regulator. Vjerojatno svi razumiju da nije dugoročno održivo da kućanstva (za koja je opskrba fizički najskuplja zbog dugog skladištenja te transporta, usluge, itd) plaćaju jeftiniji plin nego industrija. Nadalje, energija u današnje doba nije jeftina, kao što je to slučaj i s mnogim drugim vrstama roba na tržištu. Ali, naravno, to se prilagođavanje ne može i neće dogoditi odjednom nego kroz određeni višegodišnji period prilagodbe – kao što je to i predviđeno u sporazumima između dva velika dioničara Ine. Ali, ponavljam, Ina ili distributeri nisu ti koji određuje cijenu plina za kućanstva. Nama je bitno da u niti jednom dijelu plinskog poslovanja nemamo gubitaka te da osiguramo sigurnu opskrbu plinom za hrvatske potrošače.

Kada će ti pregovori biti gotovi. U čemu je problem? Prije skoro mjesec dana imali smo informaciju da su pregovori pri kraju, što se dogodilo?

Ne mogu komentirati detalje. Svi smo upoznati sa situacijom u Hrvatskoj, često je u fokusu više stvari...vjerujem da je Ina napravila ono što je morala tako da je osigurala sve potrebne izvore dobave uvoznog plina te tako što je dogovorila sve potrebno sa svojim industrijskim potrošačima, a Vlada i MOL imaju namjeru i hoće nastaviti pregovore. Prema ugovoru o plinskom poslovanju Vlada je trebala preuzeti plinski biznis do 1. prosinca. Bitno je da se postigne dogovor bez obzira kakav konačni smjer bio, inače će ostati otvorena pitanja što nije dobro ni za koga. U interesu je svih strana postići dogovor, ali potrebno je još vremena, ovo je pitanje kompleksno.

Je li realno da poskupljenje plina za kućanstva u idućoj godini bude 10 posto?

Ne želim govoriti o brojkama jer to nije u mojoj domeni. Ono što će se događati u idućim godinama uvelike ovisi o dvije stvari; kako će se cijena plina generalno razvijati, a to je sad teško reći, te o cijeni dolara, jer ako se dolar poveća ili padne onda raste ili pada i cijena plina. Potpuna prilagodba regionalnim cijenama plina za tarifne potrošače ne može se dogoditi u jednoj godini.

Cijeli intervju s predsjednikom uprave Ine pročitajte u božićnom trobroju Večernjeg lista

Ključne riječi

Komentara 12

EU
eurobanana
09:20 24.12.2010.

Jako me cudi zasto ima utjecaj dolar na HR, trzistu .kad se Hr iz svoga RESURSA POKRIVA 60% A OSTATKOM IZ IRAKA I SADA IZ SIRIJE gdje Ina ima udjela Znaci da INA ima viska plina kojeg moze na trzistustu prodavati za dolare

MA
maklin
15:21 24.12.2010.

Kako je odlično imati svoj plin i onda kupovati desetljećima nečiji drugi, to može samo organizacija mafijaša HDZ. Kako Rusi svojem narodu prodaju plin po bagatela cijenama, tako smo trebali i mi ! samo što mi imamo HDZ da nas pljačka.

GB
golub.branimir
17:56 24.12.2010.

Pa tko nam je kriv, trebalo je Bana Josipa Jelačića ostavit okrenutog prema sjeveru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije