Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vivax

U pogon uložili 4,48 milijuna kuna pa najavili prvi hrvatski smart TV

Vivax
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/10
05.03.2016.
u 08:45

Proširenjem pogona u M SAN-u je počela i proizvodnja hrvatskih LED ekrana za televizore Vivax koji su se do sad naručivali iz Kine

Iz pogona iz kojeg su izašli prvi hrvatski LED televizori te u kojima se već mjesecima proizvode LED ekrani u idućih će mjesec dana izaći i – prvi pametni televizor s hrvatskim potpisom. M SAN Grupa razvila je Vivax smart TV koji će proizvoditi u svojoj tvornici u Rugvici pokraj Zagreba.

U satu 40 televizora

Kompanija je uložila 4,48 milijuna kuna u novu proizvodnu liniju za proizvodnju LED ekrana za uređaje vlastite robne marke Vivax. U Rugvici se još od 2013. godine proizvode LED televizori, no za njih su se ekrani dosad naručivali iz Kine.

– Da bi se poboljšala kvaliteta krajnjeg proizvoda, M SAN grupa odlučila je investirati i u proizvodnju vlastitih ekrana – objasnio je Marijan Janko, voditelj odjela kvalitete M SAN-a. Proizvodni pogon dosad se sastojao od linija za sastavljanje i testiranje uređaja, a sad je proširen takozvanom “čistom sobom“ u kojoj se proizvode ekrani. Uvjeti u prostoriji moraju biti strogo kontrolirani, od temperature do vlažnosti. Radnici su u posebnim odijelima, a zrak se mora ionizirati da se prašina ne bi skupljala na ekranima. U proizvodnji se manja stakla na ekrane stavljaju ručno, dok većima rukuje robot da se ne bi oštetila.

– U pogonu radi 27 zaposlenika, od čega ih 10 proizvodi ekrane – precizirao je Vladimir Brkljača, voditelj Vivax odjela te napomenuo kako bi pogon mogao zapošljavati ukupno 50 ljudi u punom kapacitetu, što je i cilj. Također, još je pet osoba zaposleno u odjelu kontrole kvalitete koja je, kaže, važan segment u proizvodnji M SAN grupe.

Unapređenjem proizvodnog pogona godišnji kapacitet proizvodnje povećan je s 84.500 na 180.000 televizora. Tako se na 1200 kvadratnih metara pogona sada proizvodi oko 40 uređaja po satu, odnosno za jedan je potrebno manje od dvije minute.

– Još je jedan novitet povećanje raspona dijagonala koje se mogu proizvoditi pa će se u pogonu raditi televizori veličine dijagonale od 22 do 65 inača – naglasila je Katarina Halar, produkt-menadžerica Vivax LED televizora.

Veće dijagonale

Robna marka Vivax svoju je proizvodnju u posljednjih nekoliko godina proširila s klima-uređaja i malih kućanskih aparata na televizore, audiotehniku, tablete i pametne telefone. Pametni televizor koji će se proizvoditi u hrvatskom pogonu u dijagonalama od 32 i 42 inča temeljit će se na sustavu Android, a moći će ga se koristiti jednako kao i pametni telefon povezan na internet.

Osim smart TV-a, još su jedna novost Vivaxovi televizori velikih dijagonala od 55 i 65 inča koji bi se na tržištu trebali naći već za dva mjeseca.

– Strategija Vivaxa je stvaranje proizvoda koji su dostupni, pouzdani i privlačni, ali cjenovno prihvatljivi – rekao je Vladimir Brkljača i napomenuo kako tvrtka Vivax svoje proizvode izvozi na tržišta regije, zapadne Europe, Afrike te Južne Amerike. U Hrvatskoj pak ima 15 posto tržišta prodaje televizora, a cilj je rast na 19 posto.

>> MSAN u prodaju pustio novi hrvatski smartphone

>> Lončar odustao od smartphonea i spasio HG Spot

Komentara 1

IV
IvaMisic
17:46 23.05.2016.

Ovo je super vijest! O tome kako spojiti tv na internet na ovom mjestu https://pametnitv.wordpress.com/

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije