Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Liburnia Riviera hoteli prodani proizvođaču najvećih svjetskih jahti i ratnih brodova

U njihovim brodogradilištima gradile su se generacije brzih napadačkih brodova, te raketnih korveta. Trenutno sudjeluju u gradnji korveta klase Braunschweig
11. srpnja 2019. u 21:19 5 komentara 5226 prikaza
Hotel Kvarner
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

Najljepši tradicionalni kvarnerski hoteli u vrijednoj niski od 20 bisera – Liburnia Riviera hotela prodani su novom vlasniku koji je otkupio, u “prvom naletu” gotovo 54% dionica te turističke kompanije. Do sada je većinski vlasnik LRH u nekoliko navrata pokušavao prodati dionice, no neuspješno. Da se dogodila vrijedna prodaja bilo je jasno iz odluke Zagrebačke burze, koja je 11. srpnja, do kraja dana zaustavila trgovanje dionicama i objavila ugovor između kupca “Gitone Adriatic” (uz Gitone Austria i fond Holster) iz Zagreba, te prodavatelja SNH Alfa, Beta, Gama i Pectinatus, fondova u vlasništvu Darka Ostoje.

Hvar Istražili smo Zvali smo oglase za sobaricu: 'Osam sati rada? Slobodan dan? E, niste vi za taj posao'

Iza Gitonea stoji jedna od najpoznatijih i najbogatijih njemačkih obitelji – Lürssen, sa 144 godina dugom tradicijom i godišnjim prihodom od 8,3 mlrd eura. Radi se o najznačajnijem svjetskom proizvođaču luksuznih mega jahti, koji je u svom brodogradilištu u Bremen-Vegesacku proizveo 8 od 10 najskupljih jahti na svijetu, a proizvode i ratne brodove i brodove specijalnih namjena.

 | Autor : Lürssen Foto: Lürssen

U njihovim brodogradilištima gradile su se generacije brzih napadačkih brodova, te raketnih korveta. Trenutno sudjeluju u gradnji korveta klase Braunschweig. Lürssen ostvaruje i velike prihode u turističkoj branši, a kupnjom lanca hrvatskih poznatih hotela želi ojačati svoj turistički sektor. Lürssen je sagradio i superjahte poput “Octopusa” Paula Allen, pokojnog osnivača Microsofta, potom Rising Sun američkog producenta Davida Geffena, te jahtu Azzam, u vlasništvu predsjednika Emirata i najveću privatnu jahtu na svijetu dužine 180 metara. Sagradili su i znamenitu jahtu “Pelarus”, prvo za Saudijce, potom ju je kupio Roman Abramović, no riješio ju se nakon rastave.

U Opatiji se već duže vremena šuškalo o novom vlasniku, no znalo se tek da on namjerava kupiti LRH samo ako kupi većinski udjel. To se sada i dogodilo, a slijedi obveza Lürssena da odmah krene u otkup i preostalih 46% dionica LRH-a. Valja podsjetiti da je i grad Opatija koji drži 25% dionica LRH-a dugo tražio partnera takvog kalibra kakav je Lürssen, s obzirom na to da ta njemačka obiteljska tvrtka kupuje povijesne, elitne i značajne palače, kao što je to ovdje slučaj s niskom “austrougarskih” tradicionalnih hotela, poput znamenitih hotela Kvarner, Imperial i Palace. Grad Opatija dugo je već bio zabrinut stagniranjem LRH, a time i grada, te su priželjkivali jakog i potentnog partnera koji bi kupio LRH.

Iznenadna ponuda Zvonko Zubak nudi Hrvatskoj 12 Miragea 2000 za samo 75,9 mil. $

Koliko je bila vrijedna transakcija i kupnja 53,94% dionica Liburnia riviera hotela još nije za objavu, s obzirom na to da će se pristupiti kupnji ostataka dionica. Njemački vlasnici drže da njihovo ime jamči i dobru budućnost za 20 hrvatskih znamenitih hotela, kampova i ostalog turističkog sadržaja iz portfelja Liburnije.

Ponuditelj je temeljem Ugovora stekao 163.249 redovnih dionica Liburnije, koje predstavljaju 53,94 posto svih dionica s pravom glasa, a predmet ponude za preuzimanje su sve preostale redovne dionice s pravom glasa, i to 139,392 dionica.


“Nadam se da će LRH još bolje prosperirati s novim vlasnikom”, izjavio je danas za Poslovni dnevnik suvlasnik LRH Darko Ostoja, koji nije želio otkriti vrijednost transakcije, čiji će ukupan iznos ovisiti i o kupnji ostatka dionica kompanije.

Nada Šarić
LJEKOVITI SLATKI PELIN
Navala na pripravke iz Hercegovine: Ljudi su zvali i zahvaljivali da im je to spasilo život
HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji
 • Deleted user:

  Ne sjecam se da je darko ostoja gradio hotele u opatiji..a da to je hrvatska prijetvorba i privatizacija

 • Avatar NenadNikolicZagreb
  NenadNikolicZagreb:

  Izvrstan lanac opatijskih hotela otišao je strancima. Postoji li neki lanac hotela u rukama domicilnih Hrvata? Pa mi prodajemo osnovna sredstva od kojih bi trebali živjeti, a stranci će ubrzo registrirati firmu na Kaj manskim otocima i neće biti niti ... prikaži još! prihoda od poreza na dobit. Nijemci su inače sposobni bremenski brodograditelji luksuznih jahti i torpednih, raketnih i patrolnih ratnih brodova i nešto većih korveta i fregata. A hoteli su nastali iz braniteljskih fondova kada su branitelji prodali svoje udjele i danas nakon ove vijesti su izvan hrvatskih ruku. Slično su branitelji dali i ključne dionice INE mađarskom molu, po nalogu Sanadera a po izvršiteljici često viđenoj televizijskoj komentatorici Jadranki Kosor. Vlasnik Darko Ostoja je otkupio nekoliko braniteljskih fondova i objedinio ih u izvrsnom hotelskom lancu. Darko Ostoja je iz II križanićeve gimnazije u Zagrebu, bivši košarkaš i Happy-Line majstor. Ljubomorni ratni profiteri na njegov brz uspjeh su naglašavali da je jedini Ostoja imao poslovne prostorije u zgradi Hrvatskog fonda za privatizaciju i zaposlio dosta službenika tog fonda uključivši i ravnateljicu fonda kod sebe.

 • Avatar Speedy Gonzales
  Speedy Gonzales:

  U liberalnom kapitalizmu, što nam je uzor, nije bitno koji su vlasnici, nego donosi li to veći prihod.