Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vaš glas – Boris Vukelić

Kome treba zdravstveni odgoj za slaganje konzervi

Boris Vukelić
Goran Stanzl/PIXSELL
05.11.2014.
u 06:30

Šef Ceha trgovine HOK-a pozdravlja što su ukinuti zdravstveni tečajevi za rad s opasnim kemikalijama, ali kritizira “školicu” higijenskog minimuma u koju se ide svake četvrte godine

Na poticaj Ceha trgovine HOK-a ovih je dana izmijenjen Pravilnik o uvjetima za obavljanje djelatnosti proizvodnje, stavljanja na tržište i korištenja opasnih kemikalija Ministarstva zdravlja kojim će mali trgovci-obrtnici, njih oko 8 tisuća, na godišnjoj razini uštedjeti čak 8 milijuna kuna.

Predsjednik Ceha Boris Vukelić kaže da su konačno ukinute apsurdne odredbe po kojima su trgovci koji prodaju sredstva za čišćenje u kućanstvu – ili ih koriste – svake godine morali slati radnike na zdravstvene preglede te tečajeve za rad s opasnim kemikalijama. No to je samo vrh piramide apsurda.

Praksa EU, za razliku od hrvatske, ne poznaje ni sanitarne knjižice ni tečajeve tzv. higijenskog minimuma. S uvođenjem obveznih HACCP standarda u subjektima koji posluju s hranom, koji obuhvaćaju i mjere deratizacije, dezinfekcije i dezinsekcije, i ti su troškovi u nas nepotrebni, smatra Vukelić. U “školicu” higijenskog minimuma pak svake četiri godine moraju i radnici koji slažu konzerve u dućanu (kao da ih kupci ne diraju) – čak 10 puta u svom radnom vijeku – pri čemu na obrtnika padaju i troškovi njihova izostajanja s posla (dan-dva).

– To vam je kao da svake četiri godine iznova polažete vozački ispit, a zajedno s dva godišnja pregleda na “kliconoštvo” po osnovi sanitarne knjižice sve nas to košta najmanje 1000 kuna godišnje po radniku – ističe Vukelić. Nema ni koordinacije među resornim ministarstvima, ističe on, pa trgovce svako malo istodobno “pogodi” i pet-šest novih pravilnika kojima je prilagodba preko noći i teška – i skupa.

>>U maloj trgovini bez posla ostalo 8380 radnika, nužne hitne mjere

>>Apel malih trgovaca: Zoranu i Slavku u interesu je da opstanemo

Komentara 2

ZK
zeljko.krcmar.14
08:02 05.11.2014.

bar im se radnici ta dva dana odmore i nesto pametno procitaju umjesto da bulje u deklaracije i "bildaju" ... btw. bas me zanima gdje bi ti radnici mogli nauciti sto napraviti kad pukne kontejner (pakiranje) solne kiseline i sl. proizvoda s kojima cistimo kucanstva (varikine, domestosi i sl. proizvodi) ...

JA
james49
16:29 05.11.2014.

Ne bi možda bilo loše kad bi vozači svake 4 godine morali barem djelomično obnavljati vozački ispit. Neki se ponašaju kao da su kupili dozvolu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije