Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRŽIŠTE KAPITALA

Koliko Podravka vrijedi u preuzimanju

23.05.2006.
u 19:00

Nakon duljeg vremena Podravka je ponovno u intenzivnijem fokusu ulagača. Kako je od 2004. godine raslo ukupno tržište, tako se i cijena Podravke penjala i dosegnula razinu od oko 400 kuna. Dionicu su uglavnom kupovali veći investitori, tvrtke i investicijski fondovi. No, malo je tko očekivao neki privatizacijski rasplet.

Puno je utjecaja i interesnih skupina koje žele nepromijenjeno stanje, država ne želi svojom odlukom o prodaji 25 posto dionica omogućiti nekoj stranoj tvrtki da uđe u Podravku, jak je utjecaj sindikata koji, barem do sada, nisu željeli nikakvoga strateškog vlasnika, a tu je i menadžment koji želi kontrolirati situaciju. No, događaji su se zakotrljali kad su predstavnici norveške prehrambene kompanije Rieber &Son posjetili potpredsjednika Polančeca i bivšeg člana uprave Podravke kako bi vidjeli kakve su im šanse da se domognu državnog paketa od 25 posto dionica.

Razne su informacije s toga sastanka, od toga da ih je Polančec odbio, do toga da im je savjetovao da dionice kupuju na burzi, skrenuvši pozornost s toga da je fair vrijednost Podravke 600 kuna. Ta je vrijednost ovih dana općeprihvaćena u brokerskim krugovima, vjerojatno zato što je Hypo banka napravila svoju analizu potencijalnog preuzimanja Podravke.

Po toj analizi, vrijednost Podravkine dionice strukturirana je iz prehrambenog dijela, koji vrijedi 445 kuna, i generičkog od 164 kune, što iznosi 600 kuna po dionici. Fima je u svoje ili na ime svojih članica paket od 6,5 posto dionica od PBZ-a platila 440 kuna po dionici, u što je uračunata i premija na zatečenu cijenu od 10 posto. Nakon te blok-transakcije u ponedjeljak, dionica je izgubila na vrijednosti, što govori da investitori ne znaju što se događa ili su zbunjeni velikim “pretumbacijama” u Podravci.

Menadžment nastoji dionice s burze preseliti u sigurnije ruke, kako se tumači Fimina uloga. No, ostaje pitanje koga se tako boji Podravkin menadžment. Po pričama koje kruže tržištem, Marinac i njegov tim nisu baš među prvima doznali za razgovore Polančeca s Norvežanima. Je li Rieber&Son doista izgubio strpljenje te krenuo na Podravku bez obzira na sve zapreke? Odgovori bi mogli brzo slijediti, čak i ako nastupi kratko zatišje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije