Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Kineze ne zanimaju brodogradilišta u smislu proizvodnje, već njihovo znanje

Brodarski je institut zainteresiran za suradnju na konkretnim projektima, kako je objasnio njihov čelni čovjek Igor Tripković, i to onima koje sami ne mogu financirati
21. svibnja 2019. u 22:22 5 komentara 680 prikaza
Rijeka: Kineska delegacija u obilasku brodogradilišta 3. maj
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Drugi dan otkaza u brodogradilištu Uljanik radnu je knjižicu u ruke dobilo novih 200 radnika. Ukupno su tako u dva dana 374 radnika dobila otkaz, a to je više od trećine formalno zaposlenih u tom škveru. Do kraja tjedna svim će radnicima biti raskinut radni odnos.

Stadionska diplomacija Obećali su nam sagraditi stadione, ali evo što Kineze zapravo zanima

Otkaz je danas dobio i sindikalist Boris Cerovec, koji objašnjava da su radnici tek danas shvatili da je priči o Uljaniku došao kraj. Nedaleko, u 3. maju, radnicima je podijeljeno 60 otkaza, a sindikalci tvrde da su spremni na sve scenarije, pa i na stečaj sličan Uljanikovu. Istodobno, Kinezi iz CSIC-a, državnog brodogradilišta, obilaze riječki škver, ali unatoč činjenici da su i fizički u kompaniji, radnici ne vjeruju da im donose spas.

Kinesko brodogradilište navodno je zainteresirano za 3. maj i zagrebački Brodarski institut, dok ih Uljanik ne zanima, ali Uljanik i 3. maj spojeni su u nerazdvojiv sustav Uljanik Grupe. Kineze zapravo i ne zanimaju brodogradilišta u smislu proizvodnje, već njihovo znanje, odnosno prototipovi novogradnji i sofisticiranijih brodova koje sami nemaju u svojem sustavu. To je i logično s obzirom na to da u svojim škverovima mogu proizvesti bilo koju seriju brodova jeftinije i profitabilnije nego igdje u Europi i zbog cijene rada i subvencija koje primaju od države.

Astana Arena Sve je dogovoreno Službeno! Kinezi odlučili: Gradimo stadion u Hrvatskoj vrijedan 150 mil. €

U tom kontekstu odluka o investiciji može biti dio nekog većeg strateškog plana ulaska na tržište EU. Brodarski institut, koji je nedavno izbjegao stečaj, bio bi Kinezima još jedan od instituta u nizu jer ih u svojem sustavu imaju 28, ali ne bi im bilo naodmet kupiti dodatna znanja. Brodarski je institut, pak, zainteresiran za suradnju na konkretnim projektima, kako je objasnio njihov čelni čovjek Igor Tripković, i to onima koje sami ne mogu financirati. Hoće li se Kinezi i odlučiti na ulaganje, znat će se nakon završetka posjeta.

Rijeka: Kineska delegacija u obilasku brodogradilišta 3. maj
1 / 10
Tijekom prvog službenog posjeta kineskog premijera Lija Keqianga Hrvatskoj, organiziran je i damski program za supruge kineskog i hrvatskog premijera, gospođe Cheng Hong i Anu Maslać Plenković, koje su obišle Nacionalni park Plitvička jezera.
Kako je DHL postao vodeća logistička tvrtka u svijetu i kakvi su im planovi za Hrvatsku
DOSTAVA
Počeli su koristiti robote, umjetnu inteligenciju, tehnologije proširene stvarnosti i samovozeća vozila