Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Još jedna banka pokrenula postupak protiv Hrvatske, traži 224 milijuna kuna naknade troška

OTP je pokrenuo arbitražni postupak pred Međunarodnim centrom za investicijske sporove (ICSID) i traži nadoknadu troškova povezanih s konverzijom
20. listopada 2020. u 13:49 5 komentara 2498 prikaza
Franak
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Mađarska OTP banka objavila je da je pokrenula međunarodni arbitražni postupak protiv Hrvatske, pridruživši se time skupini banaka koje traže nadoknadu troškova proizišlih iz propisane konverzije kredita u švicarskim francima.

Udruga Franak PRIJAVILI VRHOVNI SUD EK istražuje odgovornost Hrvatske zbog oglednog postupka u slučaju konvertiranog kredita u CHF

Hrvatska je zakonom iz 2015. godine o konverziji kredita u švicarskim francima u eurske kredite prekršila sporazum s Mađarskom o zaštiti ulaganja, ističe se u priopćenju mađarske banke, objavljenom u ponedjeljak.

OTP je zato pokrenuo arbitražni postupak pred Međunarodnim centrom za investicijske sporove (ICSID) i traži nadoknadu troškova povezanih s konverzijom, koje trenutno procjenjuje na 224 milijuna kuna.

Tajništvo ICSID-a zaprimilo je zahtjev za pokretanjem postupka 16. listopada, navodi se u priopćenju.

U OTP-u napominju da su već uknjižili gubitak i naglašavaju da žele podmiriti svoje potraživanje u prvom redu pregovorima. Pravni put nazivaju "sekundarnom opcijom".

franak LEX Franak Nova inicijativa organizira prosvjed zbog kredita u švicarskim francima

Mađarska banka pridružila se time skupini banaka koje su pred ICSID-om već pokrenule arbitražne postupke protiv Hrvatske zbog propisane konverzije kredita u švicarskim francima. 

Skupina uključuje Zagrebačku banku, Raiffeisen Bank International, Addiko Bank, Erste Group i Societe Generale, čiju je hrvatsku podružnicu OTP u međuvremenu preuzeo.  

Pred ICSID-om se trenutno protiv Hrvatske vodi 11 sporova, uključujući onaj koji je pokrenula mađarska naftna i plinska tvrtka MOL, a tri su spora zaključena.

'Mali' nametnik
Ulazeći u automobil primijetila je nešto neobično u vratima: Kada je shvatila o čemu se radi, preuzeo ju je strah
Digitalizacija
Modernizacija potrošačkog iskustva
Papir je prošlost, stiže era aplikacija
  • Epil:

    Svakoj banki koja je tuzila HR drzavu, drzava treba odmah oduzeti dozvolu za rad! Pa ne mozes tuziti drzavu, a u toj istoj drzavi koju tuzis, zaradjivati desetke miliona Eura!

  • Ivan grozni:

    Strane banke tuže državu u kojoj živi narod koji su pljačkali ? Sram bilo tu državu kad im neda da kradu .... Sad svi pozatvarati račune u “oštećenim” bankama i preći u neku drugu !

  • miteser:

    Treba sve njih sterat van iz drzave pa nek se jeb.. Samo nasi papci to nece jer ih je prpa unije sve to zreba sterat.