Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LEX Franak

Nova inicijativa organizira prosvjed zbog kredita u švicarskim francima

franak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
20.02.2019.
u 22:25

Problemom CHF kredita u Hrvatskoj je izravno zahvaćeno 125.000 hrvatskih obitelji i njihova agonija traje dugi niz godina, kažu u građanskoj inicijativi Lex Franak

Građanska inicijativa Lex Franak poslala je otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću i Vladi RH od kojih traže podršku u okviru zakonskih nadležnosti Vlade Republike Hrvatske u rješavanju problema kredita vezanih uz valutu švicarski franak.

Građansku inicijativu LEX FRANAK osnovala je u Zagrebu 9. veljače grupa građana nezadovoljna dosadašnjim načinom rješavanja dugogodišnjeg problema vezanog uz CHF kredite i svjesni činjenice 14. lipnja nastupa zastara za dio potraživanja građana s osnove ovih kredita prema bankama.

Ostatak pisma prenosimo u cijelosti:

"Problemom CHF kredita u Hrvatskoj je izravno zahvaćeno 125.000 hrvatskih obitelji i njihova agonija traje dugi niz godina (više od 10 godina). Dosadašnja zakonska rješenja (čak četiri intervencije zakonodavca) i praksa hrvatskih sudova za sada, nažalost nije donijela cjelovito i učinkovito rješenje problema CHF kredita. Naime, tim zakonskim rješenjima zakonodavac je samo djelomično riješio pitanje CHF kredita.

Osim toga, sudska praksa hrvatskih prvostupanjskih i drugostupanjskih sudova u odnosu na pojedinačne tužbe hrvatskih građana zbog CHF kredita neujednačena je i unosi pravnu nesigurnost i nepovjerenje u pravosudni sustav, kako među građanima, tako i među sucima. Sve ovo iz razloga jer su odluke nekih prvostupanjskih i drugostupanjskih sudova u direktnoj suprotnosti s dosadašnjom praksom viših sudova i to odluke Trgovačkog suda u Zagrebu (P-1401/2012 od 04.07.2013.g.) u poznatom kolektivnom potrošačkom sporu, Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske (Pž7129/13 od 13.06.2014.g. i Pž-6632/17 od 14.06.2018.g.), Vrhovnog suda Republike Hrvatske (Revt-249/14 od 09.04.2015.g.) i Ustavnog suda Republike Hrvatske (U-III-2521/2015, U-III-2536/2015, U-III-2547/2015, U-III-2603/2015, U-III-2604/2015, U-III-2605/2015 od 13.12.2016.), kao i važećim odlukama Suda Europske unije u Luxembourgu.

Na održanoj press konferenciji u Zagrebu, dana 14.02.2019. građanska inicijativa istakla je probleme i ciljeve radi čijeg rješavanja je i nastala:
– nužnost donošenja odluka Vrhovnog suda Republike Hrvatske vezano uz sporno pitanje o mogućnosti tužbi građana nakon provedene konverzije
– nužnost donošenja konačnog zakonskog rješenja za sve CHF kredite, zbog ništetnosti svih CHF kredita
– organizaciju velikog prosvjeda koji će se održati u Zagrebu, 23. Veljače 2019.g. u 11:55 sati

Vrhovni sud Republike Hrvatske u revizijskim postupcima treba riješiti pitanje prava na obeštećenje korisnika CHF kredita koji su temeljem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju (dalje: ZID ZPK-a) napravili konverziju kredita u valutu EUR (sukladno po našem mišljenju necjelovitom zakonskom rješenju). Tom odlukom Vrhovnog suda Republike Hrvatske bila bi određena pravna sudbina više od 55.000 konvertiranih kredita iz valute CHF u valutu EUR što predstavlja 80 % mase ukupnih kredita, mahom stambenih, dakle radi se o najbrojnijoj skupini građana s najvećim iznosima kreditnog zaduženja. Također se upozorava da je rok za podnošenje pojedinačnih tužbi građana za preplaćene kamate 14.06.2019.g. zbog zastare.

Pored navedenog ukazuje se na problem i istovremeno traži zakonsko rješenje pravnog pitanja apsolutne ništetnosti svih CHF kredita, obzirom da su bitni elementi ugovora o kreditu (odredbe ugovora o valutnoj klauzuli CHF i promjenjivoj kamatnoj stopi) pravomoćno utvrđene ništetnim u prethodno citiranim odlukama viših sudova.

Zbog svega prethodno navedenog – dakle, necjelovitih zakonskih rješenja, neujednačenosti sudske prakse prvostupanjskih i drugostupanjskih sudova bez obzira na postojeće pravomoćne odluke viših sudova, te dugotrajnost rješavanja u revizijskim postupcima kod Vrhovnog suda Republike Hrvatske – tražimo od Vlade Republike Hrvatske da ista u okviru svojih zakonskih nadležnosti prihvati Građansku inicijativu LEX FRANAK kao partnera u procesu izrade cjelovitog i učinkovitog rješavanja problema CHF kredita.

Očekujemo da ćemo razgovarati s Predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem, i njegovim suradnicima koji u okviru svojih nadležnosti mogu utjecati da se ovaj problem napokon riješi.

Također obavještavamo cijenjenu Vladu Republike Hrvatske da ćemo kako bi s našim ciljevima upoznali širu hrvatsku javnost organizirati javno okupljanje pod nazivom “GLAS UPOZORENJA” koje će se održati u subotu 23.2.2019. u Zagrebu, točno u 5 do 12 (11:55 sati), najprije na Trgu Nikole Šubića Zrinjskog 3, ispred zgrade Vrhovnog suda, a potom i mirnu „prosvjednu šetnju“ dužnika do Markova trga."

Komentara 1

KO
KopiPejst
08:57 21.02.2019.

Digli kredite u stranoj valuti, sa rizicima koji vec slijede, i sad nek im drzava placa, ma nemoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije