Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEISPUNJENA OBEćANJA Hrvatski seljački savez traži ostavku ministra Čobankovića i poručuje:

Jeftiniji dizel Vladin politički štos

0man-4-txt.jpg
import
23.05.2006.
u 21:35

Nazivajući ministra Petra Čobankovića najnepopularnijim ministrom poljoprivrede od osamostaljenja Hrvatske, čelnici Hrvatskoga seljačkog saveza jučer su mu poručili da da ostavku.

Ne želimo unatrag u Europu. Vrijeme političkih cijena pšenice je prošlo. Tražimo da nas Vlada dovede u uvjete proizvodnje u kakvima konkuriraju poljoprivrednici u EU kazao je Darko Grivičić, čelnik HSS-a, objašnjavajući da bi za ravnopravnu tržišnu utakmicu svi poticaji u poljoprivredi trebali biti oko 2500 kuna. Iako je Vlada u ožujku obećala da će se isplatiti svi lanjski zaostaci za suncokret, soju, uljanu repicu, mliječne krave i rasplodne krmače, seljaci to još nisu dočekali, rekao je Grivičić.

Vlada je obećala i program poticaja u poljoprivredi do 2013., a nema ga ni za tekuću godinu, dok je spuštanje cijene plavog dizela za 50 lipa seljacima "politički štos". Proljetna sjetva, skuplja 20-30 posto od prošlogodišnje, završena je. Do jesenske će cijene opet skočiti, pesimističan je.

Seljaci su, kazao je, jedina tvornica pod vedrim nebom, koja ne zna kako će i koliko proizvesti te po kojoj cijeni. Mlijeko se seljacima plaćalo 1,04 kune, a Luri, koja ga sad otkupljuje uz subvencije Ministarstva, 1,50 kuna. Ni otkup državnoga poljoprivrednog zemljišta ne teče po planu, tvrde haesesovci. Kao do sada u privatizaciji, nema fair-playa ni u privatizaciji poljoprivrednog zemljišta, poručili su.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije