Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslovni uzlet

Izvoz međimurskih tvrtki 48% veći nego 2008. godine

Foto: ''
27.03.2014.
u 22:02

Proizvodnja metalnih proizvoda predvodi i po ukupnim prihodima te je najprofitabilniji sektor sa 131,3 mil. kuna neto dobiti

Tvrtke Međimurske županije 2012. su godine ostvarile 11 milijardi kuna prihoda, 980 milijuna kuna manje nego 2008. godine. Krvna slika te županije pokazuje da je recesija ostavila trag na prihodima tvrtki, njihovoj dobiti i broju zaposlenih te na investicijama, no izuzetno pozitivan trend zabilježen je u izvozu.

Prema analizi gospodarske aktivnosti poduzeća Međimurske županije koju je u sklopu projekta Poslovni uzlet Poslovnog dnevnika napravila tvrtka Bisnode, izvoz se od 2008. godine povećao za 961 milijun kuna, što je rast od 48,3 posto. Izvoz je u 2012. godini iznosio 2,95 milijardi kuna, a rastao je među poduzećima svih veličina. U najsjevernijoj županiji 2012. godine bilo je 2522 poduzeća, a najviše ih je registrirano u trgovini i građevini. No Bisnodeova analiza pokazala je da je od ukupno 25.110 radnika, najviše njih zaposleno u proizvodnji metalnih proizvoda (14,7 posto), proizvodnji odjeće (8 posto) te prehrambenom sektoru (7,7 posto).

Proizvodnja metalnih proizvoda predvodi i po ukupnim prihodima te je najprofitabilniji sektor sa 131,3 milijuna kuna neto dobiti. Iako malim tvrtkama gospodarska aktivnost općenito pada, među onima koje se bave tom djelatnošću puno je pozitivnih priča. Među njima su, primjerice, tvrtke PIB extra iz Štefanca, Komet iz Preloga, ZKK i Strojarstvo Branilović iz Čakovca, Euromontaža iz Pribislavca...

>> Besplatna online edukacija za poduzetnike

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije