Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prepoznat potencijal

IT tvrtkama niži porez u zamjenu za radna mjesta

IT sektor
Petar Glebov/PIXSELL
18.09.2017.
u 14:33

Prijedlog izmjena Zakona o poticanju investicija malim će IT poduzetnicima otvoriti priliku da ostvare olakšicu od 50% na porez na dobit

 Vlada je prvi put prepoznala da osim u poljoprivredi i turizmu mnogo novih, malih poduzetnika s velikim potencijalom rasta i zapošljavanja ima i u domaćoj IT industriji. Novi prijedlog izmjena Zakona o poticanju investicija, prođe li Sabor, malim će IT poduzetnicima otvoriti priliku da ostvare poreznu olakšicu od 50% na porez na dobit već za ulaganja od 50 tisuća eura, i to isključivo u zamjenu za otvaranje 10 i više novih radnih mjesta.

U udruzi Hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera (CISEx) oduševljeni su prijedlogom zakona. Prema podacima CISEx-a, hrvatska IT industrija lani je prvi put probila milijardu eura prihoda, točno 7,74 mlrd. kuna, a izvoz joj je skočio na 2,41 mlrd. kuna. Te su tvrtke lani otvorile 1341 novo radno mjesto. Generator tog rasta mahom su mikro i male IT tvrtke, uglavnom softverske, orijentirane na izvoz.

Iako su posljednjih godinu i pol pritisnute problemima, poput nedostatka radne snage, IT industrija jedina je u Hrvatskoj s dominantno domaćim kapitalom, velikom likvidnošću, malom zaduženošću i iznimno velikim interesom za ulaganja.

Treba pratiti utjecaj mjera

Predsjednica CISEx-a Tajana Barančić kaže da su po pitanju investicija imali produktivnu komunikaciju s Ministarstvom gospodarstva, te da softverske tvrtke u pravilu ne ulažu velike iznose u dugotrajnu imovinu, jer priroda poslovanja to ne zahtijeva.

- Ali zato je to industrija koja svake godine bilježi značajan rast broja novih radnih mjesta, tako da CISEx pozdravlja taj prijedlog zakonskih izmjena - kaže njegova čelnica.

Pozitivno to komentira i Gordana Kovačević, predsjednica uprave Ericssona Nikole Tesle.

- To će sigurno pridonijeti zainteresiranosti ICT kompanija, malih, srednjih i velikih, da nastave aktivnosti i razvoj poslovanja uključujući nova zapošljavanja - kaže Kovačević i dodaje da očuvanje tako otvorenih radnih mjesta te održivost poslovanja korisnika tih poreznih povlastica mora biti dio sustava praćenja utjecaja svih propisa i mjera poticaja na strateški razvoj industrije.

Bespovratno 20 posto

Suosnivačica IT tvrtke Poslovna inteligencija Anita Cvetić-Oreščanin kaže da im je uspjelo postati korisnikom mjera iz postojećeg Zakona o poticanju ulaganja, jer su dosegnuli tražene gabarite.

- Odobren nam je projekt “Ulaganje u proširenje kapaciteta isporuke visokotehnoloških ICT rješenja te povećanje istraživačko-razvojnih kapaciteta”, i to kad su planirana ulaganja naše tvrtke u nove kapacitete iznosila oko 150.000 eura, ali taj je iznos za male i srednje IT poduzetnike visok i mnogi ga ne mogu dosegnuti - upozorava Oreščanin.

U CISEx-u kažu da će, zahvaljujući izmjenama zakona, tvrtka koja uloži 50.000 eura u dugotrajnu imovinu i otvori 10 radnih mjesta s bruto plaćom od 15.000 kuna (oko 3,6 milijuna kuna investicija) moći koristiti poticaje do iznosa od 45 posto investicije, što je 1,62 milijuna kuna.

- Taj iznos tvrtka će koristiti kroz nekoliko mjera, od kojih je najizdašnija mjera smanjenje stope poreza na dobit za 50 posto, jednokratni bespovratni poticaji za nova radna mjesta, jednokratni poticaji za usavršavanje novih radnika te eventualno kroz bespovratna sredstva u iznosu od 20 posto nabavne vrijednosti ulaganja u opremu za istraživanje i razvoj koja je visoke tehnologije - pojašnjava Barančić. - Poduzetnicima s manje od devet zaposlenih, pak, omogućit će se da tri nova radna mjesta više ne moraju otvoriti u jednoj godini nego u tri godine kao i da kupuju rabljenu opremu staru do pet godina.  

  

Komentara 2

MU
mulag
16:41 18.09.2017.

jupi

ST
stefj
15:19 18.09.2017.

Ajd bar nešto, to je jedina industrija koja nema poticaja (uz vojnu), a visokoprofitna je... Mada, 10 zaposlenih i 50.000 € je velika investicija za startup i sl. To mogu koristiti samo velike tvrtke s razvijenim poslom ili oni koji već imaju proizvod i dobili su novac negdje vani... No to će možda samo malo usporiti odlazak IT stručnjaka iz Hrvatske i dalje su davanja na plaću najviša kod nas i dalje su troškovi poslovanja jako visoki.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije