Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.09.2017. u 19:00

Čak 62,2% Hrvata smatra da bi poduzetništvo bilo dobar odabir karijere, ali malo je onih koji nešto poduzmu da bi to i ostvarili

Među 64 zemlje u svijetu koje je “Globalni monitor poduzetništva“ analizirao prošle godine, koje čine oko 85 posto svjetskog BDP-a i u kojima živi 69 posto svjetske populacije, poduzetništvo se najviše cijeni u Burkini Faso, a najmanje u Hrvatskoj.

U Burkini Faso čak 91 posto odraslih stanovnika procjenjuje da poduzetnici u njihovu društvu imaju visok ugled, u Izraelu tako misli 86 posto stanovnika, na Jamajci 85 posto, a u Hrvatskoj samo 46 posto odraslih izjavilo je da u njihovoj zemlji poduzetnici uživaju visok društveni status. Prema tom istraživanju, Hrvati su po priznavanju vrijednosti poduzetnika u društvu zadnji na svijetu!

“Globalni monitor“ objavio je ove godine svoj 18. izvještaj o stanju poduzetništva u svijetu. Utemeljila su ga dva sveučilišta, američki Babson College i engleski London Business School, a sponzoriraju ga još tri, iz Čilea, Malezije i Meksika. “Monitor” istražuje faktore koji potiču ili guše poduzetništvo, osobito one povezane s društvenim vrijednostima, osobnim sklonostima i poduzetničkim “ekosustavom”. Nudi “platformu” za procjenu u kojoj mjeri poduzetništvo utječe na ekonomski rast u pojedinim zemljama, te “ukazuje na implikacije za vođenje politike s ciljem povećanja poduzetničkog kapaciteta“.

Za svaku zemlju koju analizira, pa tako i za Hrvatsku, “Globalni monitor” izrađuje “poduzetnički profil” uspoređujući je s ostalim zemljama regije u kojoj se nalazi. Koristi klasifikaciju Svjetskog ekonomskog foruma pa tako Hrvatsku gleda kao europsku zemlju čijim gospodarstvom upravlja nastojanje za povećanje učinkovitosti i kvalitete proizvodnje (eng. efficiency-driven). Hrvatski poduzetnički profil sadrži jako puno podataka koje bi kreatori hrvatskih ekonomskih politika trebali temeljito proučiti, a ovom prilikom ćemo ukazati samo na nekoliko najzanimljivijih.

Dok u ranim fazama stvaranja poduzeća u Brazilu, Libanonu, Čileu ili Ekvadoru sudjeluje između 20 i 35 posto odraslih, u Hrvatskoj ih sudjeluje tek 8,4 posto. U Hrvatskoj samo 24,6 posto odraslih vidi prilike za pokretanje biznisa i po tome je naša zemlja među 64 analizirane na samom začelju: na 60. mjestu. U poduzetništvu se u Hrvatskoj etabliralo tek 4,2 posto odraslih stanovnika i po tome smo na najnovijem “Globalnom poduzetničkom monitoru“ na 55. mjestu. S druge strane, Hrvati prilično visoko procjenjuju svoja znanja i vještine potrebne za pokretanje poduzeća, popriličan je udjel (35,8 posto) onih koji se ne boje poslovnog neuspjeha, nije malo ni građana (18,2 posto) u kojima tinja namjera pokretanja vlastitog biznisa. S jednim od najviših udjela stanovnika (62,2 posto) koji smatraju da bi poduzetništvo bio dobar odabir karijere, Hrvatska se izjednačila s Izraelom, što je zbunilo i “Monitorove” analitičare.

Zašto Hrvati žele biti poduzetnici, a istovremeno premalo poduzimaju da bi to doista i postali te zašto tako slabo cijene postojeće poduzetnike, nećemo nagađati. Više bismo voljeli da netko provede egzaktno sociološko istraživanje koje bi to objasnilo.

Komentara 7

NV
NV
19:37 14.09.2017.

Naviklo na komunizam a hoće standard švicarski.

GD
Gospon Drug
19:34 14.09.2017.

U Hrvatskoj se najmanje cijeni rad jer smatraju da si bedak

DU
Deleted user
15:46 15.09.2017.

Hrvatski poduzetnici rade na rubu zakona. Najveći profit ostvaruju potkradajući svoje zaposlenike i državu. To se npr. manifestira kroz neisplatu cjelokupne plaće kroz platni promet. A čega sve tu još ima, mogli bi pisati nadugo i naširoko. Vjerojatno od tuda i taj negativni dojam. No, netko bi možda mogao zaključiti da je ovoj komentar protiv poduzetnika. Naprotiv, moje mišljenje je da je to prirodna reakcija protiv ovako neučinkovite i skupe države. Kad kažem država, mislim na lokalnu i središnju državu, te na javni sektor i tvrtke koje su monopolisti na tržištu a u vlasništvu su države. Zašto je manje poduzetnika? Pa realno, prije nije bilo ovakvih startup opcija. Sa pojavom startup opcija, sigurno će poduzetnika biti više. No, čisto sumnjam da će to izliječiti glavnog bolesnika, a to je država. Nije čak problem niti to što je broj zaposlenika kod države poslodavca preveliki. Glavni problem je što jedan dobar dio tih zaposlenika zapravo trguje svojim radnim mjestom. Plaću uzima pod normalno, a glavni biznis se dešava kad nešto stvarno treba biti riješeno. Tad se očekuju ponovo nekakvih novci. I da zaključim ovaj dugački komentar. Kakva država, takvo poduzetništvo. Jedini pravi bolesnik jest država i za nju treba jedan pravi reset i jedan novi startup.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije