Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
što država dobiva

Istog dana pojeftinjuju krznene bunde, a poskupljuju mlijeko i kruh

'Jewelry'
Foto: 'Maksim Toome'
1/3
04.11.2012.
u 20:00

Na hrvatskom tržištu u pola godine prodano je 100 milijuna kuna vrijednog nakita i samo milijun kuna vrijednih skupih satova.

Na hrvatskom tržištu u pola godine prodano je 100 milijuna kuna vrijednog nakita i samo milijun kuna vrijednih skupih satova

Nakon Nove godine uz pad trošarina na automobile i smanjenje PDV-a na ugostiteljske usluge čeka nas i ukidanje poreza na luksuz. Trošarine koje su se obračunavale na satove, zlato, dijamante, predmete od reptila i bunde odlaze u prošlost, a to znači da će namet biti 30 posto manji na proizvode koje je država definirala kao luksuz... U vrijeme krize bode u oči da država istog dana pojeftinjuje dijamante i krznene bunde, a poskupljuje mlijeko, lijekove i kruh.

Naime, ukidanje poreza na luksuz dio je usklađenja s praksom Europske unije kao što je i to i ukidanje nulte stope poreza na dodanu vrijednost. Zato će se osnovne namirnice i knjige ubuduće oporezivati stopom od 5 posto.

Inače, nakit, satovi i skupocjeni odjevni predmeti nisu državi donosili posebno velike prihode. Tako se prema podacima Ministarstva financija u proračun od poreza na luksuz slilo 24,3 milijuna kuna u cijeloj prošloj godini, a do lipnja ove godine još desetak milijuna kuna. Ministarstvo objašnjava da će ulaskom u Europsku uniju taj iznos još više pasti jer će građani moći luksuzne proizvode kupiti u zemljama EU u kojima ionako nema tih trošarina.

Zato nam prijeti gubitak prihoda od PDV-a na prodaji predmeta iz te skupine pa je puno bolje da se trošarina jednostavno ukine. Čini se da ni sada prodaja nije išla sjajno. U pola godina tako je u Hrvatskoj prodano nakita za 100 milijuna kuna, a samo milijun kuna skupih satova. Ne ide dobro ni krznarijama jer je evidentirana prodaja svega 614 tisuća kuna vrijednih krznenih bundi i proizvoda od reptila.

S obzirom na cijene tih predmeta, čini se da je prodano tek nekoliko skupocjenih satova i nekoliko desetaka bundi pa je kriza pomogla u borbi i društvima za zaštitu životinja. Porazna statistika ipak prije nego na uzdržavanje od kupnje sugerira na šoping u inozemstvu gdje su takvi predmeti oslobođeni trošarina, a može se ostvariti i povrat PDV-a ili na trgovinu na crno.

 

Komentara 11

JA
jajan
20:03 04.11.2012.

Krzno brzo trune i usmrdi se, a oslm toga nije prihvatljivo zbog zaštite životinja. Dakle, kupovati skupocjeno krzno je višestruki grijeh

Avatar puky
puky
20:06 04.11.2012.

... čudna su uma ... kako ne bi povećali ukupno porezno opterećenje građana ukidaju poreze na luksuz a uvode na mlijeko i kruh ... i lijepo dođe neko od njih na neku od TV, gleda nas u oči i kažee nam kako će nam biti isto ako ne i bolje ... strava ...

Avatar Uzdanica
Uzdanica
20:09 04.11.2012.

ima li bar jedan normalan čovjek u današnjoj tzv. vladi rh

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije