Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zeleno svjetlo

Hrvatski avioni mogu s američkima izravno letjeti za SAD

Foley Calmeta
27.01.2011.
u 15:19

Hrvatska je nakon tri godine napokon od američkih zračnih vlasti (FAA) dobila zeleno svjetlo, odnosno kategoriju I, što znači da udovoljava međunarodnim sigurnosnim standardima u zračnom prometu

Hrvatska je nakon tri godine napokon od američkih zračnih vlasti (FAA) dobila zeleno svjetlo, odnosno kategoriju I, što znači da udovoljava međunarodnim sigurnosnim standardima u zračnom prometu i da hrvatski zračni prijevoznici (Croatija Airlines) mogu s američkim aviokompanijama uspostaviti izravne letove za SAD. Riječ je o tzv. sporazumu code share što znači da bi Croatia Airlines s američkim nacionalnim prijevoznikom imao povezane letove za Ameriku, a putnicima to znači manje presjedanja, manje čekanja... Prema najavama već se ovog ljeta mogu očekivati povezani letovi s Amerikom jer Zračna luka Zagreb pregovara o čarterskim letovima za SAD, a i Croatia Airlines bi se uskoro trebao povezati s Amerikancima.

Priliku za objavu te pozitivne vijesti iz resora Ministarstva prometa iskoristio je ministar Božidar Kalmeta koji je u društvu američkog veleposlanika Jamesa B. Foleyja zahvalio Agenciji za civilno zrakoplovstvo, bez koje ne bi bilo te ocjene te najavio da će ona imati i gospodarske koristi jer će sada američki turisti, i to već ovog ljeta, radije putovati u RH kada udovoljava sigurnosnim standardima u zračnom prometu. Ambasador Foley potvrđuje da je dobivena ocjena vrlo važan korak u američko-hrvatskim odnosima koji bi mogao unaprijediti gospodarsku suradnju između dviju zemalja i donijeti veću mogućnost putovanja. Ipak, Foley naglašava da je možda preoptimistično već ovo ljeto očekivati velike učinke mogućnosti izravnih letova.

– Zaista postoji interes američkih ulagača za Hrvatsku, ali preduvjet je da se u Hrvatskoj promijeni ulagačka klima te da se provedu sve reforme o kojima je premijerka Kosor govorila – poručio je Foley. Potvrdio je da su i neke američke kompanije zainteresirane za gradnju novog terminala Zračne luke Zagreb koncesijom. Hrvatska je pak sama bila zatražila nadzor FAA-e jer  je CA još 2007. godine bila potpisala sporazum code share s United Airlinesom kojim su bili predviđeni letovi iz Washingtona, San Francisca, Los Angelesa i Chicaga u Zagreb, Split i Dubrovnik preko sedam europskih čvorišta.

Ključne riječi

Komentara 50

AC
acmilano
16:50 27.01.2011.

Za leteti moras imat zrakoplov,zrakomlat (kakve divne reci) ili bar decji zmaj od papira,a CA nema bas nis...cak ni vojska nema nema avione za obranu \"lijepe nase\"...Otidite do Gorice,pa bute vidli...sami srot.Pitam se,da nisu ti piloti u tim kistrama samoubojice. A oni bi leteli direktno u Los Angeles...kaj ima normalnih novinara il su svi bedaki ?!?

JU
Jurišić40
16:06 27.01.2011.

27.01.2011. u 15:43h Svantevid je napisao/la: \"Hrvatska (...) udovoljava međunarodnim sigurnosnim standardima u zračnom prometu\" Prijevod: davat ćemo Amerikancima sve podatke o putnicima u tim avionima, od imena i prezimena do broja kreditne kartice i vrste jela koju je putnikk naručio u avionu. ============== Čemu zabrinutost kad i onake nećeš letjeti u Ameriku. a osoben podatke si im već dao preko facebook.

OB
-obrisani-
15:43 27.01.2011.

\"Hrvatska (...) udovoljava međunarodnim sigurnosnim standardima u zračnom prometu\" Prijevod: davat ćemo Amerikancima sve podatke o putnicima u tim avionima, od imena i prezimena do broja kreditne kartice i vrste jela koju je putnik naručio u avionu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije