Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KPMG

Hrvatska ima najveća davanja u svijetu za dohodak od 100.000 $

porezi, banke
Pixsell
07.10.2010.
u 07:30

Unatoč tome što je smanjena najviša stopa poreza na dohodak, ona sa socijalnim davanjima u RH iznosi 53%, a slijede Mađarska (47,9%), Papua Nova Gvineja (47,4%), Grčka (44,7%)...

Iako je Hrvatska od 1. srpnja ove godine smanjila najvišu marginalnu stopu poreza na dohodak sa 45 na 40 posto te uvela još neke promjene u oporezivanju dohotka, uzimajući u obzir stope poreza na dohodak i socijalnih davanja za zaposlenike s prihodima od 100.000 američkih dolara, Hrvatska je država s najvišim kombiniranim stopama davanja u svijetu, pokazuje studija KPMG Internationala.

Porez na dohodak i socijalna davanja na taj dohodak u Hrvatskoj iznose 53 posto, a slijede nas Mađarska (47,9 posto), Papua Nova Gvineja (47,4), Grčka (44,7) i Austrija (44,5).

Istraživanje KPMG-a o pregledu stopa poreza na dohodak i socijalnih davanja u novom izvještaju "Individualni porez na dohodak i stopa socijalne sigurnosti 2010." pokazalo je da su porezne stope i dalje nepromijenjene u većini država. No opći uzlazni trend iz ovogodišnjeg istraživanja pokazuje da se vlade odlučuju za povećanje poreznih stopa kao dio pristupa u borbi protiv deficita. Čini se da je globalni pad najviših stopa poreza na dohodak koji je zabilježen posljednjih sedam godina završio.

Ovogodišnja prosječna stopa globalno gledano porasla je 0,3%, signalizirajući da smo stigli do novog obrata.

– U razmatranju gdje locirati zaposlenike, porez je ključno pitanje poslovanja, osobito za multinacionalne kompanije koje odlučuju u tome u kojoj će zemlji bazirati regionalna sjedišta. U isto vrijeme porezne su vlasti pod sve većim pritiskom da identificiraju i osiguraju veće prihode. Kao odgovor na te zahtjeve, postaju sve sofisticiranije i strože u oblikovanju i primjeni poreznih propisa, ne samo u sferi poreza na dohodak, nego i poreza na dodanu vrijednost i poreza na dobit – kazao je Paul Suchar iz KPMG-a.

Ključne riječi

Komentara 34

DU
Deleted user
21:03 08.10.2010.

oguliti one koje rade i podijeliti onima koji ništa ne rade: državna uprava puna nezakonito zaposlenih, mlađi umirovljenici odreda nezakonito u mirovini, lažni invalidi i branitelji... to je recept za uništavnje cijelog društva do temelja i korijena.

OB
-obrisani-
07:59 07.10.2010.

Sve je to za opće dobro maloga čovjeka Hrvatska vlada

TR
traper
12:23 07.10.2010.

dnevne novine koje kupujem 35 godina imaju naslovnicu iz koje je nemoguće razabrati zbog čega je danas tiskan dvobroj. Sretan vam blagdan bando prljava jugoslavenska!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije