Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

HBOR snižavanjem kamatnih stopa želi potaknuti zapošljavanje mladih

- Ovom mjerom želimo omogućiti mladima još povoljnije kreditiranje njihovih poduzetničkih projekata, a s druge strane također potaknuti i iskusne poduzetnike na zapošljavanje mladih kako bi se smanjio njihov odlazak iz zemlje - kazao je Dušan Tomašević, predsjednik Uprave HBOR-a
24. listopada 2016. u 11:05 0 komentara 344 prikaza
HBOR
Foto: Anto Magzan/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) izvijestila je u ponedjeljak da će malim i srednjim poduzetnicima koji zapošljavaju ili planiraju zaposliti mlade osobe, omogućiti kreditiranje uz kamatne stope snižene za 50 baznih bodova, a za provedbu te mjere predviđeno je 200 milijuna kuna.

S obzirom na problem nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj, HBOR je u suradnji s Europskom investicijskom bankom (EIB) odlučio sniziti kamatne stope za 50 bazičnih bodova, istaknuo je predsjednik Uprave HBOR-a Dušan Tomašević.

"Ovom mjerom želimo omogućiti mladima još povoljnije kreditiranje njihovih poduzetničkih projekata, a s druge strane također potaknuti i iskusne poduzetnike na zapošljavanje mladih kako bi se smanjio njihov odlazak iz zemlje. Predviđena sredstva za provedbu mjere su ograničena na 200 milijuna kuna pa pozivamo sve poduzetnike da nam se čim prije jave sa svojim projektima", kazao je Tomašević.

HBOR se, kako navode u priopćenju, uključio u Inicijativu za zapošljavanje mladih (Jobs for Youth Initiative) koju je pokrenuo EIB, a kroz koju se financiraju ulaganja malih i srednjih poduzetnika u obrazovanje i vještine, kao i zapošljavanje mladih ljudi. Osnovna značajka Inicijative je ušteda na kamatnoj stopi koju ostvaruju subjekti koji zapošljavaju ili osposobljavaju mlade osobe.

Harvest hand Gina Hreceniuc picks strawberries on the strawberry fields of the Hindorf and Sons farm in Langeneichstaedt, Germany, 08 June 2016. Three kinds of strawberries grow on three hectares and are currently being harvested. Photo: HENDRIK?SCHMIDT/d Poljoprivredni krediti Reprogramirano čak 275 od 277 HBOR-ovih kredita iz starih operativnih programa Cromaris Kako su dosad poslovali Adris dobar i bez TDR-a, u tri godine u turizam ulaže 1,6 milijardi kuna HBOR Mikrokreditiranje Krediti do 25 tisuća eura samo uz mjenice i zadužnice kao osiguranje

Ukupno sniženje kamatne stope iznosi 50 baznih bodova. Primjena te Inicijative omogućena je po 15 HBOR-ovih programa, neovisno o tome odobrava li se kredit izravno ili putem poslovne banke, a snižena kamatna stopa primjenjuje se na cijeli vijek otplate kredita.

Korisnici tako snižene kamatne stope mogu biti mali i srednji poduzetnici koji zadovoljavaju najmanje jedan od propisanih kriterija, primjerice da su tijekom 6 mjeseci prije podnošenja zahtjeva za kredit zaposlili te još uvijek zapošljavaju najmanje jednu mladu osobu (do 30 godina starosti) ili planiraju u sljedećih 6 mjeseci zaposliti najmanje jednu mladu osobu.

Jedan od prihvatljivih kriterija može biti i da u trenutku podnošenja zahtjeva za kredit nude strukovno osposobljavanje ili praksu, tj. programe osposobljavanja mladih ili da u trenutku podnošenja zahtjeva za kredit imaju sklopljen ugovor o suradnji za zapošljavanje mladih sa školom ili obrazovnom institucijom koja pruža sveučilišni ili stručni studij (npr. za vrijeme ljetne prakse).

Pravo na umanjenu kamatnu stopu također mogu ostvariti i poduzetnici koji u trenutku podnošenja zahtjeva za kredit već koriste potpore kroz nacionalne mjere za poticanje zapošljavanja mladih osoba.

Iz HBOR-a podsjećaju da trenutne kamatne stope HBOR-a za financiranje investicija iznose 2, 3 ili 4 posto koje od sada mogu biti još dodatno smanjenje za 50 bazičnih bodova ako poduzetnik zapošljava mlade osobe.

>> Ministrica otkriva što će prvo napraviti na čelu resora regionalnog razvoja i fondova EU

U selu Mečenčani stvaraju se goleme rupe u tlu
RASCJEPI U TLU
Ne uzrokuju samo potresi rupe u tlu: Vrtače se pojavljuju širom svijeta, a razlog je zabrinjavajuć
Nikola Škorić
PROLJETNA SEZONA
U novoj epizodi Raiffeisen Future Boosta saznajte kako je Nikola Škorić osnutkom tvrtke Electrocoin započeo revoluciju u industriji plaćanja
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.