Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Hanfa opet ulovila 13 leasinga s prstima u pekmezu

- U cjenicima treba jasno biti navedeno na koje se ugovore o leasingu oni primjenjuju te da budu jasno navedene sve naknade koje se obračunavaju primateljima leasinga, njihova visina i način obračuna – poručio je regulator.
21. lipnja 2022. u 15:33 1 komentara 392 prikaza
Dubrovnik: Otvoren je Globalni seminar Međunarodnog udruženja nadzornih tijela u osiguranju
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Hanfa je opet ulovila 13 leasing društava u nezakonitu poslovanju! Nakon što su proveli nadzor nad njih 14, kod 13 su utvrdili da su obračunavali nezakonite naknade i primjenjivali nejasno propisane cjenike. Od 13 društava za koje su utvrdili da su imali obračun naknada suprotan Zakonu o potrošačkom kreditiranju (ZOPK), pet ih je tijekom nadzora otklonilo nepravilnosti i dostavilo regulatoru nove cjenike. To su OTP leasing, PBZ leasing, Raiffeisen leasing, Volvo Financial Services leasing i Scania Credit Hrvatska. Za preostalih osam izdali su rješenja u kojima traže da otklone nezakonitosti i nepravilnosti: među njima su Agram leasing, BKS-Leasing Croatia, Erste&Steiermarkiosche S-leasing, i4 next leasing, Impuls leasing, Porsche leasing i UniCredit leasing.

- Radi povećanja transparentnosti na tržištu i zaštite primatelja leasinga (ponajprije potrošača) Hanfa je nad leasing društvima provela nadzor obračuna naknada koje se obračunavaju primateljima leasinga. Nadzorom je provjeravano koliko su cjenici naknada pregledni i razumljivi te jesu li ugovori o financijskom leasingu s potrošačima usklađeni s odredbama Zakona o potrošačkom kreditiranju – precizirali su u Hanfi koja je kod dva društva u ugovorima o financijskom leasingu sklopljenim s potrošačima obračunavala naknadu za prijevremenu otplatu ugovora suprotno odredbama ZOPK-a.

Primateljima leasinga zaračunali su naknadu u iznosu većem od propisanog pa Hanfa od tih društava traži naknadno očitovanje o aktivnostima koje su poduzeli prema svim oštećenim potrošačima. Kod devet leasing društava regulator se nije mogao uvjeriti da naknada za obradu ugovora odgovara stvarnom trošku odobrenja tih ugovora kako to nalaže ZOPK. OTP leasing, PBZ leasing, Raiffeisen leasing, Erste&Steiermarkische S-leasing i Agram leasing otklonili su tu nepravilnost i ukinuli naknadu, dok je UniCredit leasing Croatia tijekom 2021. uskladio obračun naknade sa zakonskim odredbama. Za preostala tri društva traže izmjenu postojećih cjenika naknada i njihovu usklađenost sa zakonom.

Također, kod 11 su utvrdili nejasnu primjenu cjenika naknada, mogućnosti obračuna naknada koje nisu propisane cjenikom, mogućnosti obračuna naknada u iznosima višim od propisanih, nejasno propisanih obračunom pojedinih naknada te nepropisivanja razdoblja slanja opomena. Tijekom nadzora to su otklonili OTP leasing, PBZ leasing, Raiffeisen leasing, Volvo Financial Services leasing i Scania Credit Hrvatska, a za šest ih traže izmjenu cjenika naknada.

- U cjenicima treba jasno biti navedeno na koje se ugovore o leasingu oni primjenjuju te da budu jasno navedene sve naknade koje se obračunavaju primateljima leasinga, njihova visina i način obračuna – poručio je regulator.

astronomska poskupljenja Pogledajte ove cijene! Obična pizza u Splitu dva puta skuplja danas u odnosu na 2018. Šibenik: Konzum na ulazu u svoje trgovine plakatima upozorava kupce da se pridržavaju zaštitnih mjera OPREZ Konzum upozorava: Otvorena je lažna stranica koja neovlašteno koristi naš logo Zagreb: Novčanik INFLACIJA POJELA PORAST Prosječna plaća u travnju veća od 7500 kuna, u jednom sektoru zarađuje se i do 25 tisuća kuna
Zagreb: Dolazak uzvanika na sve?anu inauguraciju Kolinde Grabar Kitarovi?
Tuga
Anica Kovač nije mogla sakriti suze: Ova tetovaža njegovi su zadnji otkucaji srca, umro je prije osam mjeseci
Borba protiv umora
Borba protiv umora
Osjećate umor i teško vam se motivirati? Evo nekoliko savjeta da promijenite svoju svakodnevicu
  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • golden1:

    HANFA ulovila nekog... sebe nisu...jer smatraju da je to što su radili ok