Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bit će konkurentniji

Hajdaš Dončić: HŽ Putnički kreće u nabavu 44 nova vlaka

pruga,siniša hajdaš dončić,paul vandoren (1)
Željko Gašparović
12.11.2012.
u 14:43

32 su elektromotorna vlaka, od čega je 16 za gradski i 16 za regionalni prijevoz, a 12 je dizel-vlakova za regionalni prijevoz na hrvatskim prugama.

HŽ Putnički kreće u nabavu 44 nova vlaka, od toga su 32 elektromotorna vlaka, dakle 16 za gradski i 16 za regionalni prijevoz, a 12 vlakova su dizel-vlakovi za regionalni prijevoz na hrvatskim prugama. Sami detalji natječaja i cijene samih vlakova bit će poznati u idućih 14 dana u operativnom planu restrukturiranja Hrvatskih željeznica. Nabavom novih vlakova HŽ će postati konkurentniji drugim oblicima prijevoza, kazao je ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić nakon druge sjednice Povjerenstva za željeznicu u Banskim dvorima. 

Šansu za posao mogli bi dobiti i Gredelj i Končar. 

Povjerenstvo je donijelo i zaključak o riječkom prometnom pravcu. Hajdaš Dončić istaknuo je da je to  prvi "policy paper“ koji je nastao u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, a na kojem je radilo 40-ak različitih stručnjaka.

– Ali ne samo kao željeznički pravac nego i u smislu potencijala u riječkoj luci koja uključuje i Zagrebačku obalu i Brajdicu. Krenulo se s pretpostavkom da je sadašnji kapacitet 150.000 TEU-a, što je oznaka za kontejnere, i da maksimalno kod izgradnje Zagrebačke obale i Brajdice u prvoj i drugoj fazi taj kapacitet može biti milijun i dvjesto tisuća TEU-a, to jest tih kontejnerskih jedinica. Samim time definiran je način njegove gradnje – objasnio je ministar.

Radi se o nekoliko dionica. Prva je dionica Skradnik – Zagreb koja se projektira sredstvima EU, a projektiranje će biti završeno 2015. godine. Riječ je o novoj dvokolosiječnoj pruzi.

– Drugi dio uključuje dio koji ide od Skradnika na Škrljevo, gdje će se taj pravac „ispeglati“, što znači da će na većini tog pravca biti dvokolosiječna pruga, osim u dijelu od Delnica do Skradnika, gdje će ostati jednokolosiječna pruga. Završetak svih radova ovdje je predviđen 2019. godine – kazao je ministar i naglasio da upravo ta nova, „ispeglana“ pruga riječkog prometnog pravca, koji kreće u Rijeci, a završava u Botovu u Mađarskoj, apsolutno zadovoljava budući promet tereta u riječkoj luci.

>>Sindikalisti HŽ-a sredili si 10.000 kuna plaće sve do mirovine

Komentara 18

BO
bomba
15:00 12.11.2012.

Zašto prvo uništiti Gredelj pa onda raspisati natječaj? Država uništava svoja poduzeća i kao država opet nabavlja nove vlakove državnim novcem. Malo mi je sumnjivo? Ako bi sam Gredelj obavljao isporuku državne naruđbe onda se neki ne bi mogli omrsititi o velikom transferu novca građana koje ova vlada želi kanalizirati u pravcu nekoga od pravca građana. Na kraju će gredelju dati mrvice od posla da se javnost utiša a glavnina posla će otići nekim vladinim prijateljima. Pa ova vlada je znala da će kupovati toliko vlakova i pred samu naruđbu odradi stečaj gredelja koji će tako biti slabije konkurentan na tržištu. Ne razumijem ali mi nešto opasno smrdi i po meni bi trebalo uvesti smrtnu kaznu u RH za privredni kriminal i pljačku građana ove države. Ne ide ovako dalje sve su uništili i tko to može ponovo izgraditi.

BO
bomba
15:07 12.11.2012.

Nešto gledam ovog ministra i razmišljam o našoj vladi. Ova vlada ima više ministara u svojim redovima iz HNS-a nego što HNS ima saborskih zastupnika. Ovo je Čačičeva vlada a ne Milanovičeva.

DU
Deleted user
16:12 12.11.2012.

ako gredelj i končar ne dobe posao onda ga treba... zna se

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije