Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'nije potrebno'

Grubišić: Ima bar pet razloga zašto državi ne treba većinsko vlasništvo u Ini

ANDREJ GRUBIŠIĆ, stručnjak za financije
Davorin Visnjic/PIXSELL
25.11.2021.
u 17:42

"Država u to ne treba ulaziti, ima barem pet ili deset razloga za to", smatra ekonomski analitičar

Posljednjih se tjedana ponovno aktualizirala priča o mogućem preuzimanju MOL-ova udjela u Ini u režiji države. Konzultantska kuća Lazard Vladi je prije više od godinu dana predstavila završno izvješće o procjeni vrijednosti Ine, no financijski detalji nikad nisu otkriveni. Ne zna se koliko bi to koštalo, a ne znamo ni kako bi se taj eventualni otkup financirao, znamo samo to da je iz Vlade rečeno kako to ne bi 'išlo na teret proračuna'.

Ekonomski analitičar i konzultant Andrej Grubišić u razgovoru za Tportal poručio je da se država u ovaj poduhvat ne bi trebala upuštati.

"Država u to ne treba ulaziti, ima barem pet ili deset razloga za to. Najvažniji razlog je činjenica da se država ne treba baviti poduzetništvom. Nije stvar dobrih namjera ili loših namjera. Povijest nas uči - koncentracija političke moći u kombinaciji s političkim strastima i populizmom može dovesti do loših odluka. A reperkusije će snositi hrvatski građani", jasan je Grubišić, koji podsjeća da nijedna od 14-15 naftnih kompanija u široj regiji nisu u većinskom državnom vlasništvu.

A državi većinsko vlasništvu Ini zapravo i nije potrebno.

"Država ima zakonodavnu moć. Jednim potezom može omogućiti nešto ili ograničiti. Vidimo to i u slučaju cijene goriva - država ima alate i nametnula je ograničenje, a nije vlasnik kompanije. Možda i najvažnije - strani investitori su nikad važniji u pandemijskoj ekonomskoj stvarnosti. Trebaju nam zdrave strane investicije, a ne crony kapitalizam", poručuje Grubišić.

Ekonomski analitičar smatra da sudstvo mora dati odgovor na pitanje je li u slučaju Ina-MOL bilo radnji koje nisu u skladu sa zakonom, Međutim, dodaje da to nisu okidači.

"Netko pokušava na temelju niskih strasti progurati ideju o državnom vlasništvu u Ini, a to nije dobro", kaže Grubišić.

 

 

 

Komentara 1

SI
sisavac
09:46 29.11.2021.

svi sudovi izvan hrvatske su presudili u korist mol-a. sa takvim obrazloženjem da bi trebali rastjerati većinu sudaca, kolko su nekompetentni i kolko podilaze politici. nas još uvijek čekaju dvije arbitraže, u washingtonu, za koje ozbiljni pravnici i ekonomisti govore da ih sigurno gubimo, a onda nas čekaju lijepe odštete mađarima, jer nismo npr. u ugovorenim rokovima preuzeli plinski biznis, već smo ga ostavili privremeno u ini, ali je država definirala cijenu, radi čega je ina imala velike gubitke. to je pokrivala iz naftnog biznisa, ali knjigovodstveno i dalje to vode kao gubitak zbog političkih odluka, suprotnih ugovoru. prvi ugovor o prodaji, onaj koji je sdpovac račan napravio, je odredio kad moramo izdvojiti plinski biznis, i to nismo odradili. zbog kupovanja socijalnog mira, država određivala nisku cijenu plina, a ina ga ipak kupuje, pa ga je kupovala po višim cijenama, i prodavala jeftnije doma. tu razliku ćemo mi sad mađarima platiti. ajd si pročitajte u miru obrazloženje austrijskog suca, ja na mjestu turudića bih dao odmah otkaz, tu sramotu si ne bih želio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije