Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON PRESUDE ZA MITO

Vlada istražuje mogućnosti nastavka pravne borbe u slučaju Ina-MOL

Zagreb: Upravna zgrada Ine
Igor Kralj/PIXSELL
17.11.2021.
u 17:07

U sklopu afere Ina-MOL, Sanader i Hernadi omogućili su MOL-u prevladavajući utjecaj nad Inom

Hrvatska Vlada istražuje nastavka pravne borbe u slučaju Ina-MOL i to na međunarodnoj sceni, neslužbeno doznaje Tportal iz pravnih krugova.

Sličnu je informaciju danas objavio i Bloomberg, a radi se o svojevrsnoj reakciji hrvatske strane na presudu Arbitražnog suda u Ženevi s kraja 2016. godine kada Hrvatska nije uspjela osporiti dioničarski ugovor Ine s mađarskim MOL-om, tvrdeći da je on sklopljen uz pomoć mita koje je tadašnji premijer Ivo Sanader dobio od Mađara.

U Vladi očito smatraju da se pravna situacija i na međunarodnom planu promijenila nakon što je nedavno Vrhovni sud osudio bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera na kaznu od šest godina zatvora zbog primanja mita, a šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija na dvije godine zatvora zbog davanja mita. U sklopu afere Ina-MOL, Sanader i Hernadi omogućili su MOL-u prevladavajući utjecaj nad Inom.

Tportalovi izvori iz pravnih krugova, međutim, tvrde da je Vlada još u fazi "ispipavanja pravnog terena" za moguću akciju, te da odluka o tome još nije donesena.

Pravni stručnjak koji je želio ostati neimenovan tvrdi da je presuda Vrhovnog suda jedna pravna činjenica koja nema nikakve veze s arbitražnim sudištima. Osim toga, dodaje, sporno je i kako formulirati hrvatsku argumentaciju s obzirom na to da se ne radi samo o Sanaderu u kontekstu Ine i MOL-a već da je, primjerice, ugovor o prodaji plinskog poslovanja MOL-u potpisan nakon Sanaderova odlaska, u prosincu 2009. godine. Potpisala ga je tadašnja premijerka Jadranka Kosor.

 

Ključne riječi

Komentara 1

OV
ovcalila
18:48 17.11.2021.

INA naftaplin je bio još 1993 osuđen na uništenje je mu je država bila dužna 2 proračuna.pa je HDZ ekipa naftaplin pretvorio u INA d.o.o. iskomadana radi lakše pretvorbe a znamo kako je pretvorba u Hrvatskoj obavljena no zbog strateškog značaja za RH i još uvijk ratno stanje i bez love na računu nije im bila interesantna, no nakon rata i oporavka bila je pravi kolač za zagristi, kumovi toga su Tuđman, Gregorić,Valentić Škegro a imali su podršku i u Račanu (samo primjer vrijednosti te firme prije rata. U razdoblju od 1980. do 1990. godine INA je najveće poduzeće u SFRJ. Zapošljava oko 32.000 radnika, a ukupni ostvareni prihod 1990. godine činio je deset posto sveukupnog gospodarstva Republike Hrvatske. )

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije