Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAŽE ZAUSTAVLJANJE NEPOŠTENIH PRAKSI

Franak i Snaga prijavili banke Europskoj središnjoj banci i Europskoj komisiji

Goran Aleksić, Vlado Iljkić i Goran Herceg održali konferenciju za medije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
26.02.2020.
u 16:38

- Trenutak u kojem se provodi dubinsko snimanje banaka od strane ESB-a je upravo taj trenutak kada je potrebno golim činjenicama upozoriti i Europsku komisiju o sustavnom kršenju prava od strane banaka - komentirao je Vlado Iljkić, aktivist Udruge Franak na konferenciji za novinare u Hrvatskom Saboru

Stranka SNAGA i Udruga Franak podnijele su prijavu protiv banaka koje su izgubile presudu u kolektivnom postupku Europskoj središnjoj banci i Europskoj komisiji, tražeći zaustavljanje primjene ugovornih odredbi koje su progležene nezakonitima. 

Predstavnici Franka i Snage tvrde da banke ni nakon pravomoćnosti presude u slučaju franak nisu prestale s naplatom anuiteta na temelju nepoštenih ugovornih odredaba o promjenjivoj kamatnoj stopi, niti su prestale primjenjivati tečaj CHF u kreditima koji nisu konvertirani. Od ESB-a i EK-a traže da utvrde kako banke prije 10. siječnja 2013. nisu postupale u skladu s hrvatskim pravom i s pravom EU jer su u svim potrošačkim kreditima, bez obzira na valutu kredita, ugovarale promjenjivu kamatnu stopu na neodrediv način, i to tako da se kamatna stopa mijenja odlukom banke bez ugovorenih tržišnih parametara.

Nadalje, traže da nalože bankama prestanak primjene realnog tečaja CHF u preostalim neotplaćenim nekonvertiranim CHF kreditima te da se u nastavku otplate primjenjuje početni tečaj po kojemu je kredit isplaćen. Zahtijevaju i da nalože bankama prestanak primjene nepoštenih kamatnih stopa u kreditima u kojima nikada nisu ugovorile fiksni i promjenjivi dio kamatne stope, a da klijentima na koje se odnosi kolektivna presuda u slučaju franak predlože nagodbe za restituciju. Posljednji je zahtjev usmjeren na sankcije bankama za nezakonita postupanja koja opisuju. 

Ističu da su informaciju o prijavi dali na znanje i Hrvatskoj narodnoj banci koju zbog nepoduzimanja akcija smatraju suodgovornom za nepošteno poslovanje banaka.

– Trenutak u kojem se provodi dubinsko snimanje banaka od strane ESB-a je upravo taj trenutak kada je potrebno golim činjenicama upozoriti i Europsku komisiju o sustavnom kršenju prava od strane banaka. Hrvatska je za vrijeme tranzicije imala poteškoće u razvoju koje su obilato iskoristile banke pod kišobranom svojih institucionalnih i političkih zaštitnika. I ta činjenica nas mora dodatno motivirati da učinimo sve kako bi se to stanje neprekidne pravne i egzistencijalne nesigurnosti prekinulo te kako bi se u hrvatski ekonomski sustav vratilo 20 do 25 milijardi kuna kroz vraćanje svake opljačkane radničke, seljačke, umirovljeničke, dječje ili braniteljske kune – komentirao je Vlado Iljkić, aktivist Udruge Franak na konferenciji za novinare u Hrvatskom Saboru. 

Klijent Sberbanka Goran Herceg, član Udruge Franak, pokazao je na svom primjeru kako još uvijek plaća narasli tečaj CHF-a, jer nije konvertirao kredit, a banka nije htjela primijeniti odluku Vrhovnoga suda RH o ništetnosti valutne klauzule bez utvrđenja stanja u privatnome sudskom postupku. On je 2004. na 24 godine podigao kredit od 205 tisuća CHF, što je tada bilo 980.000 kuna, uz anuitet u iznosu 5600 kuna. Danas je nakon 16 godina otplate dužan još 704.000 kuna (100.000 CHF) dok mu anuitet iznosi 7700 kuna. To znači da su mu i preostala glavnica i anuiteti veći za oko 40 posto od stvarne glavnice po početnome otplatnom planu bez primjene narasloga tečaja. 

Ključne riječi

Komentara 5

MP
mali_plavi
09:23 27.02.2020.

Banke i Telekomi najviše zarađuju u nerazvijenim, korumpiranim zemljama.

Avatar Ivan Grozni
Ivan Grozni
18:54 26.02.2020.

Ma “derite” bandu prevarantsku !

TO
tolitol
18:03 26.02.2020.

DIgnuti kredit u jednoj valuti (CHF), a otplaćivati ga na temelju primitaka u drugoj valuti (HRK)? I to u deviznom paru CHF-HRK koji nikada nije imao manje-više stabilan tečaj (u prijevodu, kuna nikada nije pratila franak)? I to na 24 godine? Svaka čast majstori. Naravno, svi su drugi krivi što je sve prije ili kasnije moralo krenuti po zlu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije