Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vindija

Drk: RH ne trebaju kancerogeni pilići kakve hrane Nijemci!

'drk1_PXL_unu_101222'
' '
04.01.2011.
u 20:09

U RH nije moguće jamčiti za proizvode nepoznatih proizvođača kojima je odlika niska cijena, no Vindija kontrolira sve proizvode od polja do stola, tvrdi D. Drk.

Nikakvu stočnu hranu ne uvozimo iz Nizozemske i Njemačke, tek zanemarivo perad, ali ne iz njemačkih pokrajina u kojima je posijana panika i ne od tvrtke koja je tomu kumovala, kazali su jučer u Ministarstvu poljoprivrede, nakon što je više od tisuću peradarskih i svinjogojskih farmi u Njemačkoj, zbog dioksina otkrivenog u krmivu, obustavilo isporuke svojih proizvoda.

Zasad nije poznato kako je kancerogena supstancija dospjela u stočnu hranu, jedino da ju je njemačkim farmerima isporučivala tvrtka sa sjedištem u Uetersenu na sjeveru zemlje. Navodno im je isporučeno više od 55 tona kancerogenog krmiva za koje je sporna mast s dioksinom uvezena iz Nizozemske, tako da je dio životinja, među kojima i 8000 pilića, već eutanaziran. Uz meso je, tvrdi se, zaraženo i više od 120.000 jaja.

U hrvatskom Ministarstvu poljoprivrede tvrde da je u nas sve pod kontrolom. Stočna se hrana uglavnom proizvodi u Hrvatskoj, tek dio uvozimo iz zemalja okruženja, poput Slovenije. K tome, u ni u jednoj kontroli, a radi se i redoviti monitoring kod uvoza hrane i pošiljaka životinjskog podrijetla, dosad, tvrde, nije nađen sporni dioksin.

Dragutin Drk, generalni direktor Poslovnog sustava Vindija, kaže kako u nas, na žalost, nije moguće jamčiti za brojne proizvode nepoznatih proizvođača, najčešće iz uvoza, a kojima je jedina odlika niska cijena. No tješi što Hrvatska već sada ima dostatne proizvodne kapacitete da zadovolji sve naše potrebe za peradarskim proizvodima.

Vindija stalno i strogo kontrolira cjelokupan proizvodni proces pod sloganom „Od polja do stola", što znači da u svakom trenutku ima potpuni zdravstveni nadzor nad svakim segmentom proizvodnje, uključujući i sve ulazne sirovine. Integrirana peradarska proizvodnja velika je prednost jer jamči kontrolu svih faza i procesa proizvodnje, tvrdi Drk, ističući kako je ključna karika u njihovu proizvodnom procesu vlastita tvornica stočne hrane BIOdar, najmodernija tvornica za proizvodnju krmnih smjesa i premiksa u regiji.

– Radimo s provjerenim svjetskim proizvođačima i dobavljačima sirovina i komponenata, ali uz isključiv uvjet posjedovanja certifikata o kvaliteti. U proizvodnji se koriste prvorazredne sirovine, a ne nusproizvodi ostalih industrija. Sve je pod konstantnom kontrolom vanjskih, ali i vlastitih laboratorija – odgovara Drk.

Bit svega je da na kraju procesa proizvođač sam jamči kvalitetu i sigurnost proizvoda, tako da njegovi proizvodi, tvrdi, s razlogom nose oznaku Kvaliteta Vindija. Tvrtka posjeduje i EU izvozni broj, što znači da brojne proizvode izvozi na tržište Europe, a dobiva se, kaže Drk, tek nakon ispunjenih rigoroznih uvjeta i kontrola mjerodavnih inspekcija.

Komentara 35

OB
-obrisani-
09:20 05.01.2011.

Vindija ima odlicne proizvode od mesa i mlijeka. Vrhunska kompanija. Svaka cast ,ne prodaju komercijalno smece

KR
krka
15:56 05.01.2011.

Starome i gosp. Gebels mora skinuti kapu. U poplavi samoreklame postavljam mu otvoreno pitanje čemu onda Koka, a ne Vindija ( Vindija je bila špajza prije 1995 kad je političkim putem prožvakala Koku ), uvozi godišnje preko 10.000 tona mesa pilića, purica, govedine iz Brazila, špek iz Austrije, pileće i piureće kožice iz Mađarske, iskošteno iz Danske, krila pilića iz Belgije.? Naravno to mu sve naštimava njegov kompa, veliki \'\'meštar\'\' Branko Bobetić direktor Croatia stočara.... danas nejdemo dalje, Toliko o Hrvatskim sirovinama!

OB
-obrisani-
22:41 04.01.2011.

Da, da, ova je država svjetski prvak u kontroli...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije