Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Dr. Domac predstavio novoj Komisiji sedam EU mreža

5. veljače održan je sastanak direktora europskih mreža koje djeluju na području energije i zaštite klime i predstavnika Kabineta predsjednice Ursule Von Der Leyen, Kabineta izvršnog potpredsjednika Fransa Timmermansa te Kabineta povjerenice za energiju Kadri Simonsa i povjerenice za koheziju i reforme Elise Ferreire.
05. veljače 2020. u 16:24 139 prikaza
Dr. Domac predstavio novoj Komisiji sedam EU mreža

Cilj sastanka bio je dati pregled svih ključnih aktivnosti Sporazuma gradonačelnik i njegove buduće uloge u aktivnom provođenju EU Green Deala. Europske mreže predvodio je dr. sc. Julije Domac, predsjednik FEDARENE i član upravnog odbora Sporazuma gradonačelnika, inače ravnatelj REGEA-e, a izaslanstvo su uz njega činili Anna-Lisa Boni, direktorica EUROCITIES, Thomas Brose, direktor Climate Aliance, Wolfgang Teubner, direktor ICLEI Europe, Claire Roumet, direktorica Energy Cities te Frederic Vallier, glavni tajnik CEMR.

kune Eurostat objavio iznose Jamčili 5,3 milijardi kuna: Hrvatska na začelju po ukupnoj vrijednosti jamstava

Europske mreže koje okupljaju gradove i regije imaju ključnu ulogu u provedbi EU Green Deala i ispunjavanju obaveza o klimatskoj neutralnosti. Upravo je veliki doprinos na razini gradova i regija omogućio EU globalno liderstvo na području zaštite klime i održivog korištenja energije, a Sporazum gradonačelnika primjer je izravnog partnerstva lokalnih i regionalnih lidera i Europske komisije što je suština funkcioniranja Europske unije. Svaku politiku, svaku provedbu treba spustiti na lokalnu razinu, na razinu grada ili općine od kojih sve kreće. Danas kada imamo okvir na EU razini, valja osvijestiti nacionalne vlade svih političkih opcija, da EU Green Deal nije više pitanje zaštite klime nego je to ključan odgovor kako osigurati gospodarski rast, kako zadržati globalnu konkurentnost te kako ispuniti demografske ciljeve i zadržati političku stabilnost Unije.  Gradovi i regije će, uvjeren sam, znati odraditi svoj dio posla, posebice uz znatnu podršku i od strane naših EU mreža i od svojih energetskih agencija. istaknuo je dr. Domac u svom uvodnom obraćanju novim europskim dužnosnicima.

Na sastanku se raspravljalo o mehanizmima kojima gradovi mogu doprinijeti mobilizaciji i uspjehu programa Pravedne tranzicije, a u koji su odnedavno uključeni i otoci. Podsjetimo, na razini EU lobira se i za uspostavu stalnog tajništva za otoke upravo radi lakše i brže provedbe ovog programa, ali i hvatanja koraca s ostalim dijelovima EU kada je u pitanju održivi razvoj i energetska tranzicija. Značajna uloga u ovome očekuje se i od hrvatskog predsjedanja.

Podizanje novca s bankomata STUDIJA DEUTSCHE BANKA Kartice uskoro idu u povijest, a keš – ipak živi!

Jedna od važnijih tema razgovora bila je i spremnost gradova i regija da otvore vrata privatnom kapitalu, da sudjeluju u kreiranju financijskih instrumenata u novom programskog razdoblju, a ne da rješenja traže samo u bespovratnim sredstvima EU fondovima.

Jasno je da se Europska Unija nalazi u vremenu promjena i velikih zaokreta. Na nacionalnim je vladama je da to prepoznaju, a na gradovima i regijama je da na tome ustraju s obzirom da su oni uvijek najbliže građanima. EU mreže inzistiraju na planiranju sada i djelovanju odmah što je ključno za napredak svih država članica, ali i Europske unije u idućem razdoblju. zaključio je dr. Domac.

RTL Direkt
Zoran Šprajc u svom stilu komentirao Bandićev sprovod: 'Kao da je sam pisao scenarij, imao je smisla za zaj***nciju''
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?