Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Časopis Fortune: Ovo su najmoćnije poslovne žene svijeta

Prošlogodišnja predvodnica liste Indira Nooyi ove se godine nalazi na drugom mjestu.
16. listopada 2011. u 12:55 3 komentara 17 prikaza
Ellen Kullman
Foto: Christian Hartmann/Reuters
Pogledajte galeriju 1/4

Časopis Fortune objavio je listu 50 najmoćnijih žena u poslovnom svijetu.

Prvo mjesto zauzela je Irene Rosenfeld, predsjednica uprave prehrambenog lanca Kraft Food. Irene je napravila mudar potez u poslovanju kada je tvrtku odlučila podijeliti na dvije. Ne zna se koja će biti njezina nova funkcija, no ostat će predsjednica uprave do isteka ugovora 2012. godine.

Drugo mjesto pripada predsjednici uprave Pepsico. Indra Nooyi je prošle godine bila na prvom mjestu liste. Tvrtka se bazirala na nutricionističke proizvode za koje se nada da će do 2020. ostvariti dobit od 30 milijardi dolara što je 20 milijardi više nego prošle godine. Zamjera joj se što nije ostala usredotočena na američko tržište zbog čega je izgubila dio dobiti od Pepsi Cole.

Na trećem mjestu nalazi se Patricia Ann Woertz, direktorica i predsjednica uprave Archer Daniels Midland, poljoprivredne tvrtke koja se bavi proizvodnjom kukuruza, pšenice i sjemenki. Zbog nje je poslovanje prošireno na južnoamerički kontinent, a u planu je izgradnja tvornice biodizela u Brazilu i postrojenja za uzgoj sojinih klica u Paragvaju.

Ellen Kullman se nalazi na četvrtom mjestu. Ona je direktorica i predsjednica uprave Duponta, znanstvene tvrtke koja se bavi izradom rješenja za zdraviji i bolji život što ukljućuju poljioprivredu, prehranu, elektroniku, komunikacije, sigurnost i zaštitu, dom igraditeljstvo,prijevoz i odjeću.

Peto mjesto zauzrla je direktorica i predsjednica uprave Wellpointa, Angela F. Braly. Tvrtka se bavi zdravstvenim osiguranjem koja ima 34 milijuna korisnika, a kupili su tvrtku CareMore za pružanje zdravstvenih usluga

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Zemlja Mjesec
IZNIO I DOKAZE
Slavni sportaš šokirao: Zemlja je ravna ploča, lažu nam! A čovjek nije bio na Mjesecu
  • Ugo Kajvez:

    Izgleda mi ko smrt na dopustu ......... i kaj ima od svega toga?, valjda je jako sretna ... prazna duša ...........

  • konjski:

    Indira Nooyi ...a gdje joj je glava na fotki?

  • konjski:

    Korporatistice