Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Američke kompanije u Kini zbog visokih carina razmišljaju o preseljenju pogona

Amerikanci optužuju Kinu za nepoštenu trgovinsku praksu, nametanje transfera tehnologije, krađu intelektualnog vlasništva i favoriziranje domaćih kompanija
22. svibnja 2019. u 11:55 0 komentara 331 prikaza
Foto: CHINA STRINGER NETWORK/REUTERS/PIXSELL

Više od 74 posto američkih kompanija u Kini navodi da carine uvedene u sklopu američko-kineskog trgovinskog rata štete njihovom poslovanju, prema u srijedu objavljenom istraživanju.

Huawei DRŽAVE U SUKOBU Kupci žrtve digitalnog rata SAD-a i Kine: Veze s Huaweijem prekidaju i Intel, Qualcomm...

Najteže su pogođene industrijske tvrtke u Kini - njih više od 80 posto navodi da im američke i kineske carine nanose štetu, pokazuje istraživanje trgovinskih komora AmCham China i AmCham Shanghai.

Svaka peta američka kompanija bilježi učestale inspekcije a više od 19 posto njih ističe sporiji postupak carinjenja paralelno eskalaciji trgovinskog rata između dva vodeća svjetska gospodarstva.

Više od 40 posto ispitanih navodi da razmišljaju o preseljenju proizvodnih pogona iz Kine u jugoistočnu Aziju i Meksiko.

Više od 35 posto ispitanih mijenja strategiju proizvodnje u Kini za tamošnje tržište a više od 33 posto odgađa ili otkazuje investicijske odluke, prema istraživanju, provedenom između 16. i 20. svibnja.

Sebastian Popovic, suosnivac i direktor Zipato-a Globalna ekspanzija Startup Zipato u SAD isporučio 10.000 “smart home” računala

Početkom svibnja pregovori američkih i kineskih trgovinskih timova prekinuti su a SAD je povisio carine na 200 milijardi dolara vrijednu kinesku robu. Kina je uzvratila višim carinama na 60 milijardi dolara vrijedan američki uvoz.

Amerikanci optužuju Kinu za nepoštenu trgovinsku praksu, nametanje transfera tehnologije, krađu intelektualnog vlasništva i favoriziranje domaćih kompanija.

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) upozorila je jučer da bi zaoštravanje trgovinskog rata moglo smanjiti rast svjetskog gospodarstva do 2021. za 0,7 posto.

ACI Marine
Nautički turizam
Stigle megajahte - u hrvatske marine se u pet dana privezalo 55 jahti dužine između 24 i 180 metara

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.