Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONFERENCIJA APPLEA

Steve Jobs prekinuo bolovanje da bi predstavio novi Appleov softver

jobs, apple (1)
Foto: Reuters
1/6
06.06.2011.
u 22:39

Glavni direktor tvrtke koja je danas bogatija od Microsofta i Intela zajedno (tržišna vrijednost od 317 milijardi dolara) prekinuo je višemjesečno bolovanje kako bi pomogao u predstavljanju novih softverskih rješenja

Mršaviji nego ikad, ali snažnog glasa i optimističnog pogleda, Steve Jobs još je jednom predstavio nove proizvode Applea. Glavni direktor tvrtke koja je danas bogatija od Microsofta i Intela zajedno (tržišna vrijednost od 317 milijardi dolara) prekinuo je višemjesečno bolovanje kako bi pomogao u predstavljanju novih softverskih rješenja – novih verzija operativnih sustava za računala (Mac OSX Lion) i mobilne uređaje (iOS 5) te iCloud uslugu. A na pozornicu na Appleovoj razvojnoj konferenciji WWDC zakoračio je na taktove pjesme "I Feel Good".

Apple je puno vremena na predstavljanju posvetio promociji novih mogućnosti svojih aduta OSX Liona i iOS 5, ali najviše se iščekivalo što će se sve naći u lepezi iCloud. 

- Priznajem da nas je sinkroniziranje naših uređaja znalo izluđivati. Degradirat ćemo Mac i PC nazad na kategoriju uređaja, a digitalnu umreženost ćemo prebaciti u iCloud. Neki misle da je oblak samo tvrdi disk u nebu, ali mi mislimo da je mnogo više od toga, poručio je Jobs hvaleći servis iCloud, koji postaje besplatan za razliku od ranijeg pokušaja MobileMe, koji je stajao 99 dolara.

Apple želi da baš iCloud preuzme primat u sve popularnijim virtualnim datotekama u koje možete spremati podatke s bilo kojeg uređaja te im pristupati s bilo koje lokacije.

Novi operativni sustav za Mac računala OSX Lion stajati će samo 29 dolara i omogućit će lakši prijenos podataka između računala. Moći će se kupiti samo online.

iOS 5, operativni sustav za iPhone i iPad odaoje  priznanje Twitteru, koji je integriran u operativni sustav pa gotovo da nema dijela sustava iz kojege nećete moći tvitnuti. Novi iOs pojednostavnit će i korištenje kamere na iPhoneu te obradu slika. iCloud će pak omogućiti da te slike odmah imate i na računalu i/ili iPadu, ali i da vam postane vjerna virtualna baza za spremanje svih mogućih dokumenata.

Apple se pohvalio i da je isplatio 2,5 milijardi dolara kreatorima aplikacija za iPhone i iPad. iOS pokreće oko 200 milijuna iPhonea i iPada, a na njih je skinuto više od 14 milijardi aplikacija. Odlična brojka za Apple i i porast od 28 posto u prodaji računala, a čak 75 posto prodanih Appleovih računala danas su laptopi.

Ključne riječi

Komentara 12

RB
RH+BIH=moćnadržava
23:40 06.06.2011.

Ovaj tip me oduševljava, toliko entuzijazma i volje za jabukom... i baš mi je drago što je rivala prešao ,billa gatesa

AL
AlanFord
00:06 07.06.2011.

Mada će mnogi reći kako je ovo sve neka nadogradnja, ili slabi, ili čak dugo kritizirani nedostaci iOS-a posebice u pogledu iPada koji je bio praktički vezan za komp zbog svoje nužne povezanosti kablom, ovo je ogroman korak naprijed. Siguran sam da Apple nije žurio nepotrebno, već je dobro izbalansirao mogućnosti, a to pokazuje i posebice ozbiljnost da su izgradili ogroman data centar samo za potrebe iClouda. Mac nije savršen, no ovo je zbilja vrijedno pohvale. Svaka čast i Jobsu na entuzijazmu i ljubavi koji unosi u posao.

KR
kreont
03:30 07.06.2011.

Sa ovolikim novcem mogao bi riješiti svijet gladi i siromaštva. Sa svim tim novem ne može kupiti zdravlje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije