Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvo hrvatsko istraživanje

Ljubav na internetu traže mlađi 
i obrazovani, uz viđenje "uživo"

Man Video Chatting On Laptop
Foto: Thinkstock
21.08.2015.
u 23:00

Više od polovice onih koji partnera traže virtualno, njih 64%, to skriva od okoline – kažu da se boje epiteta očajnika i čudaka

Suvremeni način života nosi svoje, pa upoznavanje partnera preko interneta danas sve više zamjenjuje tradicionalne načine pronalaska partnera.

Kao "usamljena srca"

Fenomenom pronalaženja partnera u virtualnom svijetu istraživači se u svijetu bave barem desetljeće, a sada je i Hrvatska dobila prvo ciljano istraživanje korištenja internetskih servisa za upoznavanje. Kod nas se u potragu za romantičnom ili samo seksualnom vezom preko interneta najviše upuštaju mlađi, obrazovaniji građani, pristojnog standarda iz urbanih sredina, no zazirući od predrasuda i da ne bili prozvani očajnicima ili čudacima, ne govore o tome pred okolinom, premda u stvarnosti tek manji dio građana ima prema tome predrasude.

Pokazalo je to istraživanje "Pronalazak partnera u virtualnom svijetu: motivi i psihosocijalna obilježja korisnika internetskih servisa za upoznavanje u Hrvatskoj", objavljeno u Reviji za sociologiju. Istraživanje na uzorku od 594 ispitanika, među kojima je bilo 213 korisnika internetskih servisa za upoznavanje, lani su proveli dr. Ivan Landripet s Odsjeka za sociologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta, te Antonia Matković iz splitske Udruge Mi. Gotovo 90% ispitanika koji su koristili internet za upoznavanje partnera uživo se susrelo s njim ili njom, a većina je potom ušla i u romantičnu vezu, seksualni odnos ili prijateljstvo, pokazali su rezultati istraživanja.

Internetski servisi namijenjeni traženju i upoznavanju partnera postoje još od sredine 90-ih 20. stoljeća i zamijenivši tiskane oglase "usamljenih srca", navode Landripet i Matković, omogućili su korisnicima predstavljanje putem personaliziranih profila, upoznavanje, pa i uparivanje na temelju testova osobnosti. Korištenje interneta u SAD-u već se 2005. pokazalo jednom od popularnijih strategija za pronalaženje partnera, a u novije vrijeme je, ističu, zamijenilo najvažnije tradicionalne posrednike poput poslovno-obrazovnog okruženja, obitelji i prijatelja, te društvenih okupljanja.

Na prijelazu tisućljeća udio samaca koji su partnere barem jednom tražili putem internetskih servisa za upoznavanje u samo je nekoliko godina porastao s 2–3% na četvrtinu da bi se od tada do danas povećao na gotovo 75%. No, vratimo se u hrvatsku stvarnost i na rezultate istraživanja koji se odnose na naše građane. Iako među korisnicima internetskih servisa za upoznavanje ima građana svih dobi, očekivano je najviše mladih i onih do 40 godina.

Fakultet ima čak 44,6% ispitanika, a najveći dio ih dolazi iz većih gradova, koji imaju više od 100.000 stanovnika. Gotovo 70% muškarca i žena koji se koriste internetom za upoznavanje nisu u vezi ili braku, a trećini njih ili monogamija nije izbor ili im je samo do flerta i(ili) čavrljanja. Naime, 22,5% ispitanika odgovorilo je da imaju partnera/icu, ali ne žive s njim/njom, dok ih oko 5% živi s partnerom/icom, a u braku ih je oko 4%. Među korisnicima internetskih servisa za upoznavanje je oko 13% građana uglavnom i isključivo homoseksualne orijentacije. Kao glavni motiv odlaska na spomenute servise najviše ispitanika je navelo traženje partnera za romantičnu vezu, zatim znatiželju/eksperimentiranje, traženje partnera za neobveznu vezu te na kraju prijateljstvo i čavrljanje.

Oni manje lažu

Iako su muškarci skloniji od žena korištenju internetskih servisa za traženje neobveznih veza ili flert, oni su, neočekivano, nešto skloniji i traženju ozbiljnije veze preko interneta, navode Landripet i Matković. Dobro je da je većina korisnika internetskih servisa izjavila da se nije lažno predstavljala, a oni koji jesu, uglavnom su krivo predstavili tek jednu osobinu. Ako je to istina, to nije uopće loše jer i u izravnim kontaktima, oči u oči, i muškarci i žene skloni su slagati i malo više od jedne osobine. Istraživači zaključuju da je riječ uglavnom o visokoobrazovanim te razmjerno mladim i dobrostojećim ljudima, zbog čega su o nizu svojih osobina manje ponukani lagati. Većina korisnika internetskih servisa za upoznavanje partnera, njih 64%, od znanaca skriva činjenicu da se njima koristi, i to najviše zbog straha da će biti smatrani očajnicima (39%), čudacima (28%) i osobama koje bježe od života u stvarnom svijetu (12%).

>> Upoznali su se online, a onda su napravili nešto što bi se rijetko tko usudio

Ključne riječi

Komentara 1

ŠK
Škarpina
22:05 21.08.2015.

Eeeeeee... nema više straih švalera... :/

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije