Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPROBALI SMO

Izgleda ljigavo, ali... Ovaj 'pomoćnik' dobro čisti tipkovnice, police, teško dostupna mjesta u autu

Foto: Sandra Mikulčić
1/7
25.05.2024.
u 08:00

Potpuno razumijemo djecu kojoj su ljigavci fora, no ovaj kojega smo se mi uhvatili nije za zabavu. Ljigavac za čišćenje deklarira se kao gel za čišćenje, na dodir zapravo i nije ljigav, a vrećica košta 1,24 eura

Prvi dojam mješavina je odbojnosti i privlačnosti. Da, izgleda ljigavo. Zato ga i zovemo ljigavac. A, opet, tako vuče da zgrabimo taj komadić ljigavosti i premećemo ga po prstima. Potpuno razumijemo djecu kojoj su ljigavci fora, no ovaj kojega smo se mi uhvatili nije za zabavu. S njim se, kažu u internet trgovini Temu, može odraditi ozbiljan posao. Vrećica od 70 grama ljigavca košta od 1,24 eura. Deklarira se kao gel za čišćenje unutrašnjosti automobila, ventilacijskih otvora, tipkovnica. Ukratko, svih teže dostupnih mjesta u koja se zavukla prašina i prljavština. Pa da vidimo što možemo s tim. Ljigavac za čišćenje dolazi u vrećici, manja je to grudica nego što smo očekivali da će biti. Jednom kad ga otvorite – želite li ga koristiti višekratno – treba mu naći adekvatnu kutijicu koja se može zatvoriti, kako se ne bi osušio. Na dodir, sklizak je i hladan, ali nije slinav, nema tekućine koja bi se razlijevala. Kao dječji ljigavac. Treba ga kotrljati po površini koju želite očistiti.

Foto: Sandra Mikulčić

Najprije smo ga isprobali u automobilu, jer taj segment uporabe i prodavatelj naglašava. Tu je ljigavac za čišćenje prošao polovično. S glatke plastike pokupio je sve mrvice i prašinu, iz nabora kože oko ručice mjenjača također, dobro se izborio i s ventilacijskim otvorima, ali nije uspio očistiti svu nečistoću s mekane, neravne plastike. Ipak, nakon što smo po autu 'provozali' ljigavca, situacija je bolja nego što je bila prije. Potom smo ga stavili pred nekoliko kućnih izazova. Glatku površinu sjajno lakirane drvene police ljigavac je od prašine očistio bez problema, jednako kao i staklenu policu. Pogled nam je potom pao na ručno izrađen drveni brod, maketu preosjetljivu za brisanje prašine krpom, s previše detalja koji mogu odletjeti pod zrakom iz fena, s previše gusto načičkanih dijelova i konopčića da bismo nešto mogli napraviti s onim čupavim štapom za brisanje prašine. Ljigavac je i tu pomogao, s dobrog dijela broda pokupio je prašinu. Nedostatak: ponegdje je drvo zadržalo ostatke ljigavca, ali naknadno smo to uspjeli pokupiti papirnatim ručnikom pa je konačna ocjena i ovdje dobra. Završni izazovi bili su laptop i tipkovnica računala. Vrlo dobro odrađeno čišćenje, rekli bismo. Nakon 'vožnje' ljigavcem po tipkovnici, prašine više nema, a nije bilo ni zaostalih tragova od ljigavca. Naravno, nakon čišćenja bilo koje od navedenih površina ljigavcem te površine nisu ni skliske, ni masne. Nema takvih tragova na njima. Proizvođač navodi kako ovaj ljigavac, odnosno gel za čišćenje nije periv. Međutim, nakon čišćenja automobila i polica u njemu se nakupilo nečistoće, mogli smo ga ili prati ili baciti, pa smo pod običnom vodom – prije čišćenja tipkovnice - brzinski oprali ljigavca. Nakon pranja bio je još mekši i podatniji, no od prljavštine je promijenio boju. U konačnici, nije loše rješenje za teško dostupna mjesta u autu, a posebno za čišćenje tipkovnice.
* Stavovi izneseni u ovom tekstu su neovisna mišljenja ljudi koji su sudjelovali u analizi i nisu službeni stav Večernjeg lista.

Komentara 1

Avatar Le-Freak
Le-Freak
08:49 25.05.2024.

A ja mislio Fred Matić.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije