Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kalkulator privatnosti

HAKOM objavio aplikaciju koja procjenjuje rizik kod registracije na internetu

surfanje
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
19.10.2015.
u 13:35

Nakon što korisnik odabere neki od ponuđenih parametara, aplikacija procjenjuje stupanj rizika

HAKOM je na svojim stranicama objavio aplikaciju Kalkulator privatnosti, nastalu u suradnji s FER-om u okviru istraživačkog programa "Pogled u budućnost 2020". Osnovna namjena aplikacije je informiranje krajnjih korisnika usluge pristupa internetu o mogućim opasnostima koje može prouzročiti davanje osobnih podataka na internetu.

- Mnoge usluge dostupne putem interneta od korisnika zahtijevaju registraciju tijekom koje korisnik mora predati svoje osobne podatke. Takav način registracije je očekivan i uobičajen te ne bi trebao predstavljati prijetnju korisnicima. Međutim, do prevara može doći, ako zlonamjerni pojedinci nekim načinom saznaju osobne podatke korisnika. Najčešći slučaj zlouporabe na internetu je kada netko neovlašteno dobije pristup usluzi na kojoj je korisnik pohranio osobne podatke i na taj način očita podatke te ih koristi za nedozvoljene radnje - objašnjava se u priopćenju HAKOM-a.

Nakon što korisnik odabere neki od ponuđenih parametara, aplikacija procjenjuje stupanj rizika pri korištenju određenih usluga na internetu koji se prikazuje na ljestvici, a ovisno o razini mijenja se vrijednost i boja od zelene prema crvenoj.

>> 'Facebookove nove odredbe o privatnosti su protuzakonite'

>> Facebook otpustio studenta koji je otkrio boljku Messengera

Komentara 1

MO
modovisisajteMaraschino
17:32 19.10.2015.

Na takve gluposti se troši novac iz proračuna??? Ovo je glupost i gubljenje vremena. Ajde mi objasnite na koji način vas ovo štiti? Pa već je veliki sigurnosni rizik po HAKOM-u onda i registracija na Večernji.hr. Jedina prava zaštita je da uključite vlastiti mozak i razmislite kad se prijavljujete jer svi oni traže određene podatke od vas. Zato treba imati nekoliko e-mail adresa. Onu koju koristite samo u privatne svrhe i one koje koristite na internetu za razne prijave. I kao što sam napisala, uključite mozak i ne nasjedajte na razne "FREE" ponude, molbe i drugo. Provjerite koja je prava email adresa sa koje je poruka poslana a ne ona koja je navedena da ju vidite. I sigurno netko ne bi s vama dijelio tisuće dolara...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije