Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMJENA

Ručni mjenjači odlaze u prošlost: Dokrajčit će ih na kraju sigurnosna tehnologija

Ručni mjenjači
Foto: Pixabay
1/2
31.05.2021.
u 15:27

Globalno tržište ručnih mjenjača sad je na samo 17,1 posto i tek na 1,2 posto u Sjevernoj Americi.

Pojava sigurnosne tehnologije mogla bi biti ono što će na kraju 'dokrajčiti' ručne mjenjače u automobilima i ubrzati njihovo izbacivanje, najavljuje specijalizirani portal Automotive News Canada. 

Pokazalo se i to da tehnika automatskog kočenja, posebno s ostalim aktivnim sigurnosnim sustavima, koja postaje standard ne funkcionira dobro u kombinaciji s ručnim mjenjačima jer s njima ti sustavi ne rade jednako dobro. 

Automobili koji su opremljeni s ručnim mjenjačem predstavljaju manji dio u prodaji automobila u SAD-u, no i njihov postotak se smanjuje i u Europskoj uniji. Smatra se kako je razlog tome širenje  električnih vozila (automatici) i hibrida (klasični automatici ili CVT mjenjači). 

Jedan od snažnih aduta automobila s ručnim mjenjačem je manja potrošnja goriva, ali s modernim automaticima i ta se razlika smanjuje ili briše. Sustav automatskog kočenja u slučaju nužde mnogo jednostavnije funkcionira s automaticima. 

Prema pisanju Revije HAK-a, Mazda Kanada izvijestila je da je 2016. godine 19,2 posto prodanih automobila bilo opremljeno ručnim mjenjačima, a u 2020. godini ta je brojka pala na samo 6,4 posto. Podaci pokazuju da s velikim padom prodaje ručnih mjenjača uskoro se i proizvođačima neće isplatiti prodavati ih, odnosno održavati tvorničke linije s tom vrstom transmisije. Globalno tržište ručnih mjenjača sad je na samo 17,1 posto i tek na 1,2 posto u Sjevernoj Americi.

VIDEO: Plijesan u prtljažniku iznenadila radnike u praonici auta: "Kako nisu osjetili smrad?"

Ključne riječi

Komentara 26

Avatar drug Joža
drug Joža
16:30 31.05.2021.

Nikad neću zaboraviti svog instruktora vožnje, kad sam mu davnih dana rekao da ću nabaviti auto sa automatskim mjenjačem..."šta će ti to, to je za glupe Amerikance"

Avatar Bill Carson
Bill Carson
17:03 31.05.2021.

Automatika je bolja, ali je popravak tog sustava jeb skup

HA
hacker
18:31 31.05.2021.

U Europi najkasnije od 2025 god. manualni menjač definitivno odlazi u povijest, razlozi su višestruki. Obavezni ISA "intelligent speed assist" na novim vozilima u EU od 2022 god. plus automatsko kočenje plus rigorozne Euro 7 norme presudit če ručnom menjačuu s kvačilom. Tko želi ručno šaltati a kupiti novo vozilo sada mu je zadnji vlak da si isto nabavi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije