Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opet jeftinije do električnih vozila

Pripremite se za subvenciju električnih vozila – znate li što sve morate napraviti da biste iskoristili poticaje?

Renault
11.03.2019.
u 15:41

I ove nas godine u prvom tromjesečju očekuje novi natječaj za subvencije kupnje novih električnih vozila – električnih automobila, skutera, motocikala, bicikala te plug-in hibrida

Država će i ove godine poticati kupnju električnih vozila, prema gotovo jednakom modelu kao i 2018. godine, a za sva vozila je osigurano 25 milijuna kuna, što je Večernjem listu potvrđeno iz Fonda za zaštitu okoliša. Statistički gledano, radi se o cca 150 vozila, na temelju prošlogodišnjih brojki. Prijašnjih godina je bilo puno zainteresiranih, međutim kratki rokovi i nepoznavanje propisa je dovelo do toga da mnogi građani nisu uspjeli dobiti izdašnu subvenciju za kupnju električnog automobila, motocikla ili bicikla.

Procedura

Prije same prijave, dobro razmislite što vam ustvari treba, bicikl, mali gradski auto, dostavno vozilo, jednostavno prijevozno sredstvo za do posla? Kupujete li električni automobil, dobro ga pogledajte u salonu, interesirajte se o bitnim karakteristikama i zatražite probnu vožnju. Vrlo brzo ćete se naviknuti na lakoću vožnje nakon čega slijedi teški rastanak s probnim vozilom i traženje ponude. Mi smo odlučili objasniti vam proceduru prijave za subvencije za građane na primjeru kupovine Renault Zoe-a, jednog od najpoželjnijih malih 100% električnih automobila. Budući da se radi o potpuno električnom vozilu s emisijom CO2 od 0 g/km, subvencija iznosi maksimalnih 80.000 kn (tj maksimalno do 40% vrijednosti vozila).

Prvo smo otišli u Renault prodajni centar i zatražili probnu vožnju. Ako nikada niste vozili električno vozilo, iskustvo će vam sigurno izvući osmijeh od uha do uha. Nakon što smo proučili pakete i opcije, izabrali smo željenu opremu, a Renault prodajni predstavnik nam je dao pečatiranu ponudu, a istu je skenirao i poslao nam na mail da imamo u digitalnom obliku. Ponuda obavezno mora biti ovjerena i sadržavati sve potrebne podatke o vozilu, uključujući tehničke karakteristike vozila i popis dodatne opreme. U ovlaštenim autokućama već imaju iskustva s prijavama za subvenciju pa ćete odmah dobiti ispravnu ponudu. Naša ponuda za Zoe s dodatnom opremom iznosi sveukupno 273.660 kn, što će nakon subvencije iznositi 193.660 kn. Prilično dobro za najnoviju generaciju električnih vozila.

Nakon objave javnog poziva na internetskim stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost www.fzoeu.hr potrebno je na adresu Fonda poslati zahtjev za sufinanciranje. Princip je isti kao i prijašnjih godina, tko prvi - njegova djevojka, pa budite brzi.

Sljedeći korak je ispunjavanje prijavnog obrasca. Javni poziv i prijavni obrazac mogu se pronaći na www.fzoeu.hr

jednom kada natječaj bude aktivan, a svakako pratite i medije koji će raširiti vijest čim bude potvrđena od Fonda. Prošle godine je natječaj najavljen tek dva dana prije objave, tako da će pripremljenost biti jedan od ključnih faktora za uspješno dobivanje subvencije. Iz Renaulta su nam potvrdili da su mnogi zainteresirani građani tražili ponude u zadnji čas, međutim jednostavno nisu stigli ispuniti prijavu zbog velike navale.

Nakon toga morate priložiti kopiju osobne iskaznice, provjerite valjanost jer ako će vam isteći dan prije početka natječaja, prijava neće biti valjana. Osobnu skenirajte ili kopirajte s obje strane.

Prilažete i ovjerenu ponudu sa svim potrebnim podacima. Od tehničkih podataka moraju biti jasno vidljivi kategorija, proizvođač, tip, model, vrsta goriva, i izvora snage te emisija CO2 (g/km). Ako iz nekog razloga ti podaci nisu navedeni na samoj ponudi, mogu biti izražene i katalogom, certifikatom i sl. Budući da je naša ponuda iz Renaulta sadržavala sve, ne bi morali prilagati nikakve dodatne potvrde.

Dokumentacija za prijavu šalje se na adresu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ili se može predati osobno na adresi prema uputama navedenim u tekstu javnog poziva. Prijavu možete obaviti i preko e mail adrese Fonda, s tim da ćete osim skeniranih originalnih dokumenata morati priložiti i nepotpisani obrazac u Excel.xlsx datoteci.

Za trgovačka društva i obrtnike je potrebna malo opsežnija dokumentacija, ali svodi se na isti postupak. Kao građani, možemo ostvariti pravo na poticaje za jedno vozilo, dok je za tvrtke i obrtnike određena ukupna cifra koju mogu iskoristiti.

Tu je prijava gotova i vama preostaje čekati odluku Fonda. Nakon što se u Fondu zahtjev odobri, potpisuje se ugovor o sufinanciranju koji će biti poslan na adresu podnositelja zahtjeva. Prošle godine su zahtjevi odobreni nakon otprilike tri mjeseca. Fond će poticaje isplatiti u roku od 30 dana nakon dostave računa, dokaza o uplati i kopije prometne dozvole, dok ćete vi uživati u tehnologiji budućnosti i bešumnoj vožnji.

Sadržaj omogućio Renault

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije