Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAVNOTEŽA PROTIV ZAPADA

Sastali se ministri BRICS-a: Rusija sa saveznicima jača frontu, ostaje pitanje Putinovog uhićenja

BRICS foreign ministers meeting in Cape Town
Foto: NIC BOTHMA/REUTERS
1/6
01.06.2023.
u 23:53

Policija je pokušala rastjerati prosvjednike u Cape Townu koji su negodovali zbog održavanja skupa na kojemu sudjeluje i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, kojega optužuju za pokolje nad civilima u Ukrajini

Dok su se lideri Europe u Moldaviji, čija je još jedna proruska pokrajina proglasila neovisnost, okupili kako bi jasno rekli da tu državu smatraju dijelom europskog Zapada, u Cape Townu, glavnom gradu Južnoafričke Republike (JAR), koja je na glasu kao ruska saveznica, održava se sastanak ministara vanjskih poslova zemalja bloka brzorastućih ekonomija BRICS, odnosno Brazila, Rusije, Indije, Kine i JAR-a.

Udar na petrodolar

Sada više nema nikakvih sumnji da se radi o bloku kojemu je cilj uspostaviti ravnotežu prema Zapadu. Važnost je takvog stava očito još veća zbog rata u Ukrajini i, u tom kontekstu, mogućeg sudjelovanja Vladimira Putina kojemu prijeti nalog za uhićenje Međunarodnog kaznenog suda. Ruski predsjednik ipak nije stigao, isto tako ni kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi, već je u Cape Townu njegov zamjenik. Problem je što je JAR objavio da će poštovati odluke Međunarodnog kaznenog suda, a podupire BRICS čija je Rusija jedna od najvažnijih članica.

GALERIJA Domovi pretvoreni u ruševine: Pogledajte kako izgleda Ukrajina gotovo godinu i pol od početka rata

BRICS foreign ministers meeting in Cape Town
1/19

Službenog dnevnog reda nema, no očito je da je sastanak usmjeren prema učvršćivanju veza između članica bloka, koji su još prije invazije na Ukrajinu na Zapadu proglašavali mrtvim. Također, jedna od tema bit će sigurno i financiranje projekata u Rusiji BRICS-ova financijskog krila New Development Bank, koje je prestalo nakon napada Rusije na Ukrajinu. Ali isto tako i primanje novih članica, redom zemalja bogatih naftom, a tzv. parija u očima Zapada, poput Venezuele, Irana koji Rusiju opskrbljuje oružjem, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, zemalja koje su pronašle novo prijateljstvo s Rusijom i Kinom, ali i Argentine koja grca u ekonomskoj propasti.

VEZANI ČLANCI:

Ovo je od posebne važnosti jer ako i jedna od naftom bogatih zemalja uđe u blok, bio bi to novi udar na petrodolarski sustav, odnosno na dolar kao vodeću rezervnu valutu. Međutim, Sergej Rjabkov, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova, rekao je da primanja u blok nema za zemlje koje provode sankcije Rusiji.

Topnički napadi traju

Dok se to događa, u Ukrajini otkrivaju se novi mogući scenariji za nedavni napad na Moskvu, koji Ukrajina nije priznala. Prema tvrdnjama Rusa, riječ je o odmazdi za raketiranje jednog od glavnih središta Ukrajinske vojne obavještajne službe (GUR). Naime, nakon ruskog raketiranja javio se šef GUR-a Kirilo Budanov prijeteći odmazdom, a dan kasnije uslijedio je napad na Moskvu. U srijedu je i Putin izjavio da je Rusija pogodila sjedište GUR-a. Napad na Moskvu otkrio je posredno da postoje nedostaci u ruskoj protuzračnoj obrani i iznad same Moskve. I dalje traju žestoki topnički napadi na Šebekino u Belgorodskoj oblasti u Rusiji.

>> VIDEO Nadzorna kamera snimila trenutak pada projektila u Kijevu

Komentara 16

SE
Serengeti
16:49 02.06.2023.

Sankcije prema Rusiji su uveli samo EU zemlje, SAD, Kanada, UK, Australija, N Zeland i Japan. Dakle ostalih 150 zemalja može ući u BRICS.

PH
Prosječni Hrvat
07:45 02.06.2023.

Svaka sila za vremena .. . . i Rimsko carstvo je bilo pa prošlo ... . .

DU
Deleted user
22:55 02.06.2023.

alfaman je zecic u vucjoj kozi a vucic je zecic u tesnoj kozi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije