Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LDSD

Testiranje NASA-inog ogromnog padobrana opet neslavno završilo

LDSD
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
09.06.2015.
u 12:01

Padobran letjelice u obliku tanjura otkinuo se nakon što se djelomično otvorio visoko iznad Tihog oceana

Jučerašnja NASA-ina testna vožnja sustava za spuštanje na Mars neslavno je završila. Padobran letjelice u obliku tanjura, čija je zadaća da uspori njezin pad kroz atmosferu, otkinuo se nakon što se djelomično otvorio visoko iznad Tihog oceana, objavio je Reuters.

LDSD (Low Density Supersonic Decelerator ili nadzvučni usporivač niske gustoće) pomoću ogromnog balona napunjenog helijem iz Havaja je dignut na visinu od oko 36.500 metara, što je trajalo oko tri sata. Tada se LDSD odvojio, a raketni motor dignuo ga je na oko 54.800 metara, što je oko pet puta više od razine na kojoj lete putnički zrakoplovi. LDSD se kretao brzinom od 4828 km/h, odnosno oko četiri puta više od brzine zvuka.

Međutim, došlo je do problema s padobranom SSDS i letjelica je pala u ocean. Riječ je inače o padobranu promjera oko 30 metara, što ga čini najvećim padobranom koji je ikada testiran.

Slična nezgoda dogodila se i lani, pri prvom testiranju LDSD-a. Padobran je za drugu testnu vožnju ponovno konstruiran i pojačan, ali očito nedovoljno.

- Upravo zbog ovoga radimo ovakve testove. Kad doista budemo spremni poslati letjelicu na Mars, znat ćemo da će raditi - rekao je NASA-in inženjer Dan Coatta.

NASA ovaj sustav razvija već oko pet godina, a dosad je uloženo oko 230 milijuna dolara.

>> NASA: Za 10 godina pronaći ćemo znakove izvanzemaljskog života

>> Pogledajte kako Hrvatska izgleda iz svemira

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije