Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SENZACIJA

Otkriven gmaz deset milijuna godina stariji od dinosaura

dino
AFP
VL
Autor
Hrvoje Dečak
04.03.2010.
u 14:53

Ostaci asilisaura, gmaza deset milijuna godina starijeg od dosad najstarijeg dinosaura za kojeg se znalo, otkriveni su u Tanzaniji, a umjetnik je već naslikao kako je vjerojatno izgledao.

Ostaci asilisaura, gmaza deset milijuna godina starijeg od dosad najstarijeg dinosaura za kojeg se znalo, otkriveni su u Tanzaniji, a umjetnik je već naslikao kako je vjerojatno izgledao.

Asilisaur, javlja National Geographic, još nije bio pravi dinosaur, nego njegov evolucijski rođak, a bio je visok poput psa njemačkog ovčara. No, u duljinu je mogao narasti i do tri metra, a težio je do 30 kilograma.

Bio je to zapravo silesaur, najbliži rođak pravih dinosaura, a živio je prije 243 milijuna godina, u geološkom razdoblju srednjeg trijasa.

Paleontolozi misle da su silesauri i dinosauri, koji imaju zajedničko podrijetlo, neko vrijeme živjeli usporedno, no najstarijeg pravog dinosaura datiraju 230 milijuna godina unatrag. Pronalazak asilisaura predstavlja veliku razliku u odnosu na dosadašnje spoznaje, rekao je Christian Sidor, paleontolog muzeja u Seattleu.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
22:53 04.03.2010.

Asilisauri, Neandertalci i moderan covjek.....Jedno je sigurno,povijest modernog covjeka je mnogo drukcija i duza nego sto nam to danasnja saznanja ukazuju. Ne smijemo smetnuti sa uma da jos i danas ima skupina koje zive u kamenom dobu ,istovremenom sa \'najnaprednijom\' civilizacijim.........Zamislite ledeni pokrivac visok 2 km na sjeveru Amerike,Azije i Europe u vrijeme posljednjeg ledenog doba.Zamislite razinu mora 140 metara nizu. Zamislite uvjete u juznim oazama civilizacije. I tada ,krajem ledenog doba( znanstvenici danas tvrde da ledeno doba moze nastupiti i zavrsiti u vrlo kratko vrijeme), dolazi do potopa tih kultura od kojih su neke bilo vrlo napredne za ondasnje pojmove.Najveca dostignuca tih civilizacija nalaze se duboko pod morem.Moderan covjek doseze u proslost barem 18 milijuna godina

MR
mrmljenko
07:39 09.03.2010.

c@n@jisraM - ne misliš valjda ozbiljnoa? Mislim da si nešto krivo shvatio/la te da bi te tjedan dana discovery ili nat.geo tv programa malo prosvjetlilo. I malo upozorenje - emisija \"Na rubu znanosti\" nije znanstvena emisija, ne promiče znanost večč šarlatanstvo i neznanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije